Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GD:s panel testar baden utmed väg 272

/
  • Panelen som testade badplatserna bestod av Ebba Åkerblom, 4 år (som hängde med och sköt in kommentarer där det behövdes), Alma Åkerlund, 7 år, Emma Ekbom, 8 år och Ida Johansson, 8 år.
  • Ännu ett bad bedöms. Här är det Öjaren strax norr om Högbo som testas. Betyg: Ida: 4Alma: 4Emma: 4
  • Alma Åkerlund.
  • Ida Johansson.
  • Emma Ekbom.
  • I Högbo var det vindstilla och varmt. Vattnet var väldigt skönt enligt panelen. Här finns också många andra aktiviteter och det går att köpa glass, något som är viktigt, enligt panelen. Betyg: Ida: 5Alma: 5Emma: 4
  • Sörtuttsbadets servering ligger nära vattnet. Men stranden fick blandad kritik av testpatrullen. En åsikt var att det inte hade samma mysfaktor som Högbo. Betyg: Ida: 4Emma: 4Alma: 3 (på grund av det inte var lika mysigt som i Högbo)
  • Hedåsens långa brygga fanns inget att anmärka på, förutom att den är i trä. Högbos brygga är i plast, det gillade panelen. Betyg: Ida: 3 (Glas på stranden, träbrygga och sten på botten drar ner betyget)Alma: 5 (Tyckte det var skönt i vattnet och uppskattade att man kunde plocka småsten)Emma: 1 (Det var för kallt i vattnet och sanden hade ingen bra kvalitet för att bygga slott med)
  • Årsunda strandbad är den mest organiserade badplats som testades. Här finns även en camping. Men patrullen var stenhård i sin bedömning och tyckte minst om Årsunda. Betyg: Ida: 3 (glas och vass på stranden drar ner betyget)Emma: 3 (Sanden var inte så skön och det gick inte att bygga sandslott, men ändå bättre betyg än Hedåsbadet)Alma: 4 (Sanden var mjuk och skön, det drar upp betyget. Bra att det var lång brygga också, då kan många båtar lägga till)

Sommaren är här och värmen har kommit. För många har också semestern börjat, något som brukar innebära bad.För att ge lite guidning i baddjungeln kallade GD in en panel med erfarenhet. Testpanel­en består av Alma Åkerlund, 7 år, Emma Ekbom, 8 år och Ida Johansson, 8 år.

Annons

Eftersom att det skulle ta för lång tid att testa alla bad har undertecknad, i samspråk med testpanelen valt ut ett par lämpliga badplatser där allt från kvalitet på sand till glassmöjligheter har tagits med i bedömningen.

Samtliga testbad ligger också efter väg 272, så att det ska vara hyfsat enkelt att hitta.

Först ut är badplatsen vid sjön Öjaren, strax norr om Högbo. Stranden är en av de mindre som besöks den här dagen. Det är också den strand som kräver mest av sina besökare. Det finns ett dass, men ingen brygga och det är det enda badet utan servering.

När panelen besöker stranden är den tom, det är fortfarande tidigt på dagen. Men eftersom att den är förhållandevis liten så kan det snabbt bli fullt vid vackert väder. Panelen tycker om stranden och säger att det är kul att bada här, men Ida påpekar att vassen som växer i sanden borde klippas, eftersom att det ser finare ut då. Emma lyfter dock fram att det är en bra strand för att bygga sandslott på, vilket testades ganska omgående.

Efter slottsbygget går färden till Högbo. Där ligger en damm vackert beläget och husen runt omkring ger en fin brukskänsla. Här är det mer ordnat.

Det finns en kiosk och en hel del andra aktiviteter för den som tröttnar på att skvalpa i vattnet.

Alma noterar till exempel att det finns en sandlåda, för den som inte vill sitta i vattenbrynet och gräva.

Det finns också en brygga – i plast. Bryggans material är något som testbadarna lyfter fram som mycket positivt.

– Man kan få stickor på träbryggor, så det här är bra, säger Ida.

Till skillnad från Öjaren är det skönare att ligga kvar i vattnet i Högbo. Så pass skönt att panelen faktiskt vill stanna kvar när det är dags för nästa strand.

Men efter viss övertalning anländer ändå testpanel till Sörtuttsbadet.

Badplatsen ligger vid Storsjön, söder om centrala Sandviken. Det är en öppen strand som också är den längsta hittills. Men Ida är inte förtjust i upplägget.

– Jag gillar inte riktigt att det är så öppet. Det inte är lika mysigt som i Högbo.

Alma håller dock inte riktigt med.

– Tycker katten nog att det är lika bra som Högbo.

Emma fyller i att det är en bra strand här. Men hela panelen upplever att det är lite kallare i vattnet. Precis som i Högbo finns här också en servering. Att det finns glass att köpa är något som panelen enhälligt lyfter fram som positivt.

Bara några hundra meter från Sörtuttsbadet, på andra sidan 272:an ligger Hedåsbadet, som är nästa stopp. Skogen ovanför stranden sträcker sig längre ner mot vattnet här och ger en lummigare känsla än vid föregående bad.

Det första som panelen lägger märke till är att botten, från vattenbrynet, består av småsten. Alma gillar det, hon plockar stenar och känner på dem medan Ida, som redan har hoppat i, tycker att stenarna ställer till med lite problem.

– Det gör ont när man går på dem.

Det sista badet som panelen besöker är Årsunda strandbad. Det är den mest organiserade badplats som är med i testet. Här finns en camping och den största serveringen. Men det spelar ingen roll. Panelen är stenhård i sin bedömning. Emma tycker att sanden är sämre, eftersom att det är svårt att bygga sandslott med den. Hon påpekar också att vattnet är kallt. Både Ida och Alma håller med om att temperaturen inte håller måttet.

– Det var mycket skönare i Högbo, det är mycket kallare här och vass på stranden, säger Ida.

– Dåligt att det är skräp på botten också, säger Alma.

När badet i Årsunda är gjort är testet klart. Generellt sätt har panelen gett alla bad ganska höga betyg och det som märker ut de lite bättre baden, är ofta detaljer. Men testbadarna säger att det viktigaste ändå är att det är varmt i vattnet. Något som de flesta nog håller med om.

Mer läsning

Annons