Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göranssonska stiftelsen drar in bidraget till Ria

/
  • Rias föreståndare anklagas för sexuellt ofredande vilket gjort att Göranssonska stiftelsen dragit tillbaka sitt bidrag till verksamheten. Det gör att Ria hotas av nedläggning.
  • Rias föreståndare Mikael Håkansson.

Rias största bidragsgivare, Göranssonska stiftelsen, drar tillbaka sina pengar från verksamheten efter att föreståndaren Mikael Håkansson anklagats för sexuellt ofredande.

Nu hotas Rias verksamhet av att stängas.

Annons

I mitten av december meddelade Göranssonska stiftelsen Rias styrelse att man drar tillbaka sitt årliga bidrag på drygt en halv miljon kronor till Ria och LP-stiftelsen i Sandviken.

Detta efter att man fått in anklagelser mot Rias föreståndare Mikael Håkansson om sexuellt ofredande. Någon gång under 2010 ska ofredandet ha inträffat.

Men ingen polisanmälan har gjorts. I stället är det två personer som vänt sig till stiftelsen med anklagelserna.

– De är helt grundlösa. Det är inget roligt när man vet att man inte gjort någonting. Jag är lyckligt omgift och har det hur bra som helst, så jag har ingen anledning att göra något sånt här, säger Mikael Håkansson.

I stället har han nu valt att själv anmäla två tjänstemän på Göranssonska stiftelsen för förtal.

– Jag kan ju inte anmäla två spöken så då måste jag anmäla de här två tjänstemännen i stället. Men jag vet inte om det leder till någonting, säger Mikael.

Eftersom Göranssonska stiftelsen är Rias enskilt största bidragsgivare så innebär beslutet om att dra in pengarna att verksamheten på Köpmangatan måste stänga igen.

Ett beslut som inte har tagits väl emot av stamgästerna i stugan som startat en namninsamling för att rädda Ria.

– De har reagerat väldigt negativt, det här är ju deras andra hem. Det är ett slag för många och risken är att de tappar fotfästet i tillvaron och hamnar tillbaka i missbruk. Vart ska de ta vägen sen och vem ska ta hand om dem, undrar Mikael.

I Rias styrelse är man också helt förundrade över stiftelsens tillvägagångssätt.

– Först hävdar de att det inte finns någonting i de här anklagelserna mot Mikael men sedan skickar de ett brev till oss där de skriver att vi i styrelsen känner till vissa händelser som vi inte låtsas om och försöker dölja. Det är jättekonstigt och jättetråkigt. Vi är väldigt beroende av de här pengarna, säger Anna-Maria Renöfält, ordförande i Rias styrelse.

GD har pratat med Monica Rahm på Göranssonska stiftelserna som säger att man har som policy att inte uttala sig om på vilka grunder man fattar beslut i bidragsärenden.

Johanni Sandén

Mer läsning

Annons