Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gossas rejäla lönelyft

/
  • Krisåret 2009 förlorade 500 personer jobbet och nästan lika många fick gå ner i lön på Sandvik Materials Technology. Vd:n Peter Gossas fick däremot en löneökning på 1,5 miljoner kronor.

Över 500 förlorade jobbet och nästan lika många fick gå ner i lön på Sandvik Materials Technology, SMT, under krisåret 2009. Men vd:n Peter Gossas fick en löneökning med 1,5 miljoner kronor, uppger tidningen Dagens Arbete.

Annons

Varselvågen som följde på finanskrisen 2009 fick IF Metall att sluta ett krisavtal med branschen. Avtalet omfattade kollektiv deltid med lägre lön och avsikten var att rädda så många jobb som möjligt.

På SMT fick 350 tillsvidareanställda sluta, liksom 150 korttidsanställda och 80 avtalspensionärer. Av de kvarvarande berördes tio procent av krisavtalet, som innebar 20 procents förkortad arbetstid och i snitt elva procent lägre lön.

För en genomsnittlig anställd i produktionen handlade det om en löneminskning på omkring 3 000 kronor brutto per månad.

Men de högsta cheferna tillhörde dem som inte omfattades av krisavtalet och det gjorde att SMT-chefen Peter Gossas lön kunde höjas med 30 procent från 2008 till 2009. I pengar innebar det en löneökning på 1,5 miljoner kronor, från 5 miljoner till knappt 6,6 miljoner kronor.

Tomas Kärnström, IF Metall-klubbens representant i koncernstyrelsen, hade gärna sett att det gått till på ett annat sätt.

– Det hade varit smakligare om alla stått upp och sagt att nu ska vi göra det här tillsammans, säger han.

Peter Gossas säger att krisavtalet var nödvändigt med anledning av den extrema situation som uppstått till följd av finanskrisen. När beläggningen var som lägst hade orderingången minskat med 50 procent.

– Då vidtogs ett antal åtgärder för att minska kostnaderna, varav krisavtalet var en. Enskilda medarbetare och enskilda enheter fick gå ner i arbetstid och vi minskade bemanningen. Genom de här åtgärderna skyddade vi företaget och när vändningen kom kunde vi återanställa ett stort antal av de som fått gå, säger han.

Enligt Peter Gossas försökte SMT anpassa kostymen på de områden som drabbades värst av den minskande orderingången och det innebar i sin tur att andra delar av företaget undantogs helt, som Rörverk 68 och produktionen för kärnkraftsindustrin.

Men även ledningsgruppen var alltså undantagen och Peter Gossas håller med om att det ligger ett pedagogiskt och psykologiskt problem i att han själv ökade sin lön under 2009. Samtidigt påpekar han att den ökningen kom från en rörlig del som avsåg året innan.

– Sedan kan man väl säga att vi i ledningsgruppen aldrig arbetet så hårt som då. Vi fick en kraftigt utökad arbetstid, säger han.

Facket riktar också kritik mot hur hela krishanteringen sköttes av företagsledningen. Att först varsla och sedan sluta ett krisavtal som bara omfattade tio procent av de kvarvarande var fel väg att gå, menar Tomas Kärnström.

I stället skulle man ha gjort som IF Metall föreslog – sparkat färre men låtit fler omfattas av krisavtalet.

– Då hade vi haft fler i kvar i produktion när det vände. Nu fick vi ta in folk som vi sagt upp och som ofta hamnade på andra ställen.

– Vi la förslag på förslag men svaret var nej, nej, nej, säger Tomas Kärnström.

Peter Gossas:

– Jag kan hålla med om att vi borde ha sagt upp färre. Men det hade varit otroligt svårt att handskas med en minskning rakt över alla enheter, vi var inte tränade för det. Och vi visste inte hur långvarig den här krisen skulle bli.

Mer läsning

Annons