Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granting har en plan

/
  • Fredrik Granting tog över som vd för Göransson Arena efter sparkade Maya Olsson. Efter ett år på  posten ångrar han inte att han tog jobbet.
  • Fredrik Granting har haft ett händelserikt år.

Fredrik Granting vill förändra gåvobrevet med villkoren för hur arenan ska drivas. Han är också kritisk till kommunens agerande.

– Kommunen har inte tagit sitt ansvar och sagt vad arenan ska användas till. Invånarna borde få veta vad det kostar och vad de får ut av det och sedan själva få avgöra om det är värt pengarna eller inte.

Annons

När Fredrik Granting återvände från semestern till Göransson Arena i går var det exakt på dagen ett år efter att han tillträtt tjänsten som VD.

– Min smekmånad är över. Nu måste jag leverera resultat, men krav och press gör mig bara mer taggad, säger han.

Han hamnar i hetluften direkt. Nästa vecka ska ett avtal skrivas med en utländsk världsartist om en konsert på arenan till hösten.

– Jag vill inte gå ut med vilken artist det handlar om, men jag kan säga att det är en amerikan.

Och veckan efter, den 23 augusti, väntar ett styrelsemöte då beslutet ska tas om den kontroversiella affärsplanen ska antas eller inte.

I våras stormade det rejält kring honom när han presenterade sin affärsplan som gick ut på att lägga en konstgräsmatta i arenan i januari och låta SAIK träna och spela matcher utomhus.

– Men förslaget innebär bara att SAIK spelar sex-sju matcher utomhus och tränar där också under tiden. Sedan görs ny is till slutspelet. Det handlar inte om att slänga ut SAIK.

– Jag vill fånga upp hela Jernvallen. Visst är Arenan juvelen i kronan, men andra verksamheter och områden har förminskats under resans gång.

– Planen är gjord efter enkäter, workshops och marknadsundersökningar. Vi har tittat på trender och använt oss av gammal hederlig magkänsla för vad som behövs i framtiden.

Han säger att han under året rett ut de förutsättningar som finns för att driva arenan och lagt dem på bordet för styrelsen.

– Jag har lagt fram ett förslag som innebär förändringar hur det än blir. Och förändringar är ett måste, berättar han.

– På mötet måste beslut tas om affärsplanen. Jag är beredd på kompromisser. Men det finns också ett annat alternativ, ett mer traditionellt alternativ som inte är lika uppkäftigt och som handlar mer om SAIK och bandygymnasiet. Jag kommer att respektera beslutet, vilket det än blir.

Avgår du om för mycket i planen förkastas?

– Jag har mycket svårt att tänka mig att avgå

Det var i slutet på maj i fjol som det tillkännagavs inför radio, tv och press att han skulle ta över posten som VD för Göransson Arena.

– Jag hade mycket fjärilar i magen på presskonferens, absolut, det kändes som en stor utmaning, jag visste inte riktigt vad jag gav mig in i utan såg bara någonting spännande framför mig.

Nu när han ser tillbaka på det första året anser han att det svåraste har varit att ta hänsyn både till ägardirektiven och villkoren i gåvobrevet som säger att barn, handikappade och spontanidrott ska ha företräde i arenan.

Han vill att gåvobrevet ska förändras, revideras, så att villkoren stämmer bättre överens med de kommersiella krav som ställs på Göransson Arena.

Redan i år vill han att gåvobrevet ses över och förändras.

– Gåvobrevet är inte svårt att följa, men det blir svårt i kombination med ägardirektiven. Ägardirektiven säger att arenan ska drivas utan ekonomiska tillskott från kommunen. Gåvobrevet däremot säger att arenan inte främst ska vara för elitverksamhet. Ekvationen går inte att få ihop. Som i alla bolag bör förutsättningarna revideras och moderniseras ibland, säger han.

Fredrik Granting är också kritisk till ägaren, kommunens, sätt att agera.

– Kommunen har inte tagit sitt ansvar som ägare och satt ned foten och sagt vad arenan ska användas till och vad som är värt att satsa på.

Hur vill du att Jernvallen ser ut om tio år?

– Då ska vi vara integrerade med stadskärnan med en gångbro till stan. Jag ser ett hotell i området och en Max hamburgerrestaurang. Då har det byggts upp ett område som gör att privat kapital attraheras och vill vara med och satsa pengar. Då ska här finnas lägerverksamheter för flera olika idrotter. Sandviken ska ha ett elitlag i innebandy, ett fotbollslag i superettan som nosar på allsvenskan och SAIK ska ta SM-guld igen.

Har du någonsin ångrat att du tackade ja till VD-tjänsten?

– Jag har haft jobbiga perioder. I höstas var det tufft ett tag. Men jag har aldrig ångrat att jag tog jobbet.

Jag vill fånga upp hela Jernvallen. Visst är Arenan juvelen i kronan, men andra verksamheter och områden har förminskat under resans gång

Mer läsning

Annons