Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är orolig för Sandviken

/
  • Förre Sandvikchefen Per-Olof Eriksson höll ett underhållande föredrag om Sandviks utveckling och passade på att ge den nuvarande ledningen en rejäl känga.

I går kväll höll förre Sandvikchefen Per-Olof Eriksson föredrag om sin tid på företaget. Utöver att ge en historielektion lade han ut texten om den nuvarande ledningen och valet av Olof Faxander som vd.
– De kunde ha valt en bra kille från Sandvik som förstår hur företaget fungerar, i stället valde de en ”high-flyer” från Stockolm, sa P-O Eriksson.

Annons

Föredraget anordnades av Gävle Arbetareinstitut och hölls i Studiefrämjandets lokal i Gävle.

P-O Eriksson började på företaget i mitten av 1960-talet och var koncernchef för Sandvik mellan 1984 och 1994. Han satt i styrelsen fram till 2003 och äger fortfarande aktier i företaget.

P-O Eriksson berättade inlevelsefullt med många roande anekdoter om sin tid på Sandvik. Men mot slutet av föredraget, när frågorna började komma om företagets nuvarande situation, skrädde han inte orden.

– Frågar du mig vad jag tycker så säger jag som det är. Nästa vecka kommer jag att träffa styrelsen i samband med Sandviks 150-årsjubileum. Jag kommer naturligtvis inte att ge dem beröm för de misstag de har begått.

Ett av de misstagen är enligt P-O Eriksson att tillsätta Olof Faxander som vd och sedan låta honom flytta huvudkontoret från Sandviken till Stockholm.

Degerforssonen beklagade sig över att den Djursholmsbördige Olof Faxander så snabbt bestämde sig för att inte själv flytta till Sandviken och att han därtill flyttar huvudkontoret till huvudstaden.

P-O Eriksson menar att det aldrig blir bra när koncernledningen fjärmar sig från arbetarna på golvet. Det gäller att få de anställda att känna för företaget, inte att få dem ledsna och arga.

– Om man mäter Olof Faxanders IQ och tittar på hans meriter så kanske han kan klara uppdraget, men sedan saknas det en del mänskliga egenskaper och erfarenheter. Framför allt är han inte en kille från Sandvik som förstår hur företaget fungerar, sa P-O Eriksson.

Och de mindre smickrande omdömena om den 41-årige vd:n fortsatte:

– Olof Faxander är intelligent, men han är ung och utsätts därför lätt för press. Vi får bara hoppas att han inte pressas till något rent idiotiskt, sa den 73-årige P-O Eriksson som själv var 46 år när han blev chef för Sandvik.

Samtidig gav han den nya ledningen rätt i att skära ner i delar av företaget. Han menar att Sandvik sedan hans egen tid som koncernchef blivit lite väl frikostigt.

– Det är rätt beslut, men jag tror att en person som har jobbat inom företaget bättre förstår var det ska skäras ner. Vi måste tänka på de som arbetar ute i affärsområdena. Det är de som gör våra pengar, inte några ekonomer på huvudkontoret. Min princip var alltid att Sandviks huvudkontor inte fick ha mer än 50 anställda och kosta mer än 50 miljoner kronor. När Olof Faxander tillträdde kostade det 500 miljoner kronor.

Själv boende i Sandviken uttryckte P-O Eriksson oro för ortens framtid.

– Sandviken är ingen döende ort än, men med tanke på den utveckling av Sandvik som vi ser så kommer den att utsättas för många påfrestningar framöver.

Mer läsning

Annons