Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ska rädda SMT

/
  • Jonas Gustavsson tillträdde som VD för SMT i maj. Nu måste han och ledningen lyfta affärsområdet till en högre nivå.
  • I höst kommer nya besked från Sandvik. Då handlar det om jobben på Sandvik Materials Technology och vilken väg VD:n Jonas Gustavsson väljer för att klara de ökade lönsamhetskraven.

I fredags kom beskedet att Sandviks huvudkontor försvinner. Men den stora frågan efter det beskedet är hur det ska gå med SMT, Sandvik Materials Technology, med över 4 000 anställda i Sandviken.

– Jag tycker inte att man ska känna sig mer orolig i dag än tidigare. Jag tog det här jobbet för att jag tror på SMT, säger Jonas Gustavsson, VD för affärsområdet.

Annons

Han efterträdde Peter Gossas som VD i maj. I stort sedan dess har arbetet pågått med att mejsla fram en heltäckande plan för att förbättra lönsamheten.

– Vi har jobbat hela sommaren med detta, säger Jonas Gustavsson.

Bättre lönsamhet brukar betyda besparingar och personalminskningar, men Jonas Gustavsson säger ingenting om vad planen går ut på. De beskeden dröjer, men inte alltför länge.

– Under hösten ska vi ge besked.

SMT släpper produktområdet MedTech, som knappast har hjälpt till att hålla lönsamheten uppe. Men hur stor roll det spelar nu när hela SMT ska lyftas en nivå kommenterar inte Jonas Gustavsson. Det enda han säger i dag om det kommande paketet är ett det inte handlar om enstaka åtgärder, snarare ett helt batteri.

– Det finns ingen enkel, enskild lösning. Vi måste jobba med alla delar, säger Jonas Gustavsson.

Enligt beskedet i fredags har SMT och Jonas Gustavsson två-tre år på sig att göra det som ingen av hans företrädare har klarat. Tidsfristen kan bli längre, beroende på hur läget i världsekonomin utvecklas.

Ska de anställda på SMT vara oroliga för framtiden?

– De ska känna framtidshopp. Det här är en ärlig chans och det är ett fantastiskt bra utgångsläge, säger Jonas Gustavsson.

SMT har en stor uppgift framför sig när det gäller resultatförbättring men parallellt med det arbetet måste Sandvik också se över den interna säkerheten vid anläggningarna i Sandviken. Dödsolyckan i juni, flera andra olyckor och incidenter inne på industriområdet skvallrar om att säkerhetsarbetet måste skärpas. En projektgrupp har fått i uppdrag att se till att det blir gjort.

– Det går före allt annat. Vi ska göra allt vad vi kan för att inte råka ut för det vi gjorde i somras, säger Jonas Gustavsson.

Mer läsning

Annons