Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det lågsäsong

/
  • Sämre försäljning i januari följer mönstret, menar Lennart Persson på Momby Husvagnar i Kungsgården.Riksantikvarieämbetet lovar att satsa en miljon på Gysinges gamla broar – med vissa förbehåll.

Nu har även försäljningen av husvagnar påverkats av den försämrade konjunkturen. I januari syntes en nedgång med 21 procent jämfört med samma månad 2011. Men Lennart Persson på Momby Husvagnar i Kungsgården är inte orolig.

Annons

GD kunde tidigare i veckan berätta att familjeföretaget Järbo Garn ökar sin försäljning trots de dåliga tiderna. Detsamma kan inte sägas om husvagns- och husbilsbranschen, som nu ser en avmattning.

I sin helhet blev dock 2011 ett bra år, enligt Husvagnsbranschens Riksförbund. Totalt registrerades 4 207 husvagnar, vilket innebar en ökning med 10,1 procent jämfört med 2010. När det gäller husbilsförsäljningen var ökningen ännu större, 21,5 procent, och där blev det totala antalet 3 735.

Lennart Persson, som äger och driver Momby Husvagnar i Kungsgården, bekräftar att 2011 var ett bra år och trots nedgången i början på det här året känner han ingen oro. Själv har han aldrig sålt några mängder av husvagnar i januari, berättar han.

– När våren kommer säljer man alltid husvagnar. Jag var med 1993 också och det här är ju ingenting jämfört med den krisen. Antalet nysålda vagnar minskade från 15 000 till 2 000. Luften gick ur marknaden fullständigt!

Momby Husvagnar säljer, med små variationer, runt 80-100 husvagnar per år, både nya och inbytesvagnar, och det brukar ge en omsättning på mellan 12 och 14 miljoner kronor. Företaget har en marknadsandel i Sandviken/Gävle-området på cirka 20 procent, enligt Lennart Persson.

Den relativa litenheten tror han är en fördel.

– Vi är nog ganska stabila även när tiderna blir sämre.

Hittills har det varit fokus på husvagnar men till kommande säsong börjar Lennart Persson även att ta in husbilar i sortimentet. Husbilsförsäljningen sjönk visserligen i december och januari med 30 respektive 14 procent men den långsiktiga trenden är att husbilarna är på väg ikapp husvagnarna.

Nedgången i december kan dessutom förklaras med att en massregistrering skedde i december 2010 till följd av ändrade skatteregler.

Mer läsning

Annons