Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är dricksvattnet bajsbrunt

/
  • Elisa Norell tog bilder av vattnet i sitt badkar. Frågan är om man blir ren om man badar i det här?
  • – Just de här bilderna tog jag vid ett tillfälle då det var smo värst, säger Elisa Norell.
  • Genom att ta bilder med sin iPhone har Elisa Norell dokumenterat vattnets utseende. – Det kommer jag att fortsätta med, säger hon.
  • Anna Holmsten, VA-chef vid Sandviken Energi, väjer nte för ansvaret och lovar åtgärder:– Vi omprioriterar och börjar spola i södra Sandviken under nästa vecka, säger hon.

Det kommer brunt vatten ur kranarna i södra Sandviken.

– Det är riktigt äckligt, säger Elisa Norell i Björksätra.

– Jag förstår alla som är upprörda, säger Anna Holmsten, VA-chef i Sandviken Energi.

Annons

Problemen blev mer frekventa under sommaren. Ur kranarna i bostadsområden i södra Sandviken, som Björksätra och Nya Bruket, antog kranvattnet en bajsbrun färg.

– Det är riktigt äckligt. Varmvattnet är värst. Men vi som bor här vill inte dricka kallvattnet heller. När man häller det i kolsyremaskin blir det fällningar i botten på flaskan. Det kanske inte är farligt, men man vet ju inte.

Det säger Elisa Norell som bor på Blodriskegränd i Björksätra, ett av de drabbade områdena i södra Sandviken.

– På kvällen får man se om det går att bara just den kvällen. Min son Svante är nio år, och han brukar fråga hur vattnet ser ut just nu.

Nu vill Elisa Norell se en ändring.

– Så här ska vi inte behöva ha det, säger hon till GD.

Vattnet i Sandviken sköts av Sandviken Energi. Där väjer man inte för att ansvaret är deras.

– Så är det. Det har varit så här av och till under sommaren. Nu omprioriterar vi vårt spolschema och kommer att sätta i gång i södra Sandviken nästa vecka, säger Anna Holmsten, VA-chef.

Spolningen innebär att tryckluft och vattenstötar sätts in för att riva bort beläggningarna på insidan av rören. Beläggningarna är det material som orsakar den bruna färgen.

Enligt Sandviken Energi har beläggningarna samband med att vattentäkten där staden hämtar sitt vatten är en ytvattentäkt, sjön Öjaren. Sjön används naturligt nog till annat än att hämta vatten från, särskilt på sommaren.

– Erfarenheter från andra delar av landet visar att det då och då uppstår problem med ytvattentäkter. Men prover vi har tagit vid flera tillfällen visar att vattnet inte är otjänligt, säger Anna Holmsten.

Parallellt med tidigarelagda spolningar letar Sandviken Energi efter en grundvattentäkt som är mycket mindre känslig för störningar. En sådan är inte långt borta, tror man.

Tills dess beklagar man att de boende i södra Sandviken tvingats stå ut med brunt, eller som Sandviken Energi hellre säger, missfärgat vatten.

– Jag förstår alla som är upprörda. Vem vill ge det här vattnet till ett spädbarn, säger Anna Holmsten.

Mer läsning

Annons