Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Folkets hus fortfarande folkets hus

/
  • Pensionärerna Berit och By Rydén besöker Folket hus ett par gånger i månaden. Oftast går de till biblioteket och konsthallen.
  • Håkan Bengtsson var med och vände skutan.– Det är roligt att gå till jobbet varje dag, säger chefen för Folkets hus i Sandviken.

Folkets hus-föreningar i hela landet klappar igen eller blöder pengar.
Men Folkets hus i Sandviken går mot strömmen och redovisar plusresultat.

Annons

Folkets hus i Gävle begärdes i konkurs. Folkets hus i Hofors behöver utökad kredit från kommunen.

Bilden känns igen från andra platser där Folkets hus-föreningarna kämpar för sin ekonomiska överlevnad.

Men inte i Sandviken. Här är Folkets hus något av en framgångssaga. Siffrorna från fjolåret visar på över tio miljoner kronor i fritt eget kapital.

Under samma period investerade man sju miljoner i sin fastighet. Den viktiga besökssiffran, som visar hur många som besökte något nöjesarrangemang, restaurangen eller en konferens, var 125 000.

– Vi har varit tydliga med vad vi vill göra.

Håkan Bengtsson tillträdde 1993 och drev under 1990-talet en sanering av ekonomin som drogs med underskott på flera miljoner. Åtgärderna var inte alltid populära. Även förändringar i fastigheten har stött på motstånd.

– Tyvärr ledde rationaliseringar till att medarbetare fick sluta. Och visst finns det de som tycker att vi fördärvar huset. Men det går inte leva på frisk luft och nostalgi enbart, säger Håkan Bengtsson.

Folkets Hus ska ha kvar sin ideella inriktning och inte ge utdelning – men ändå dra in så mycket pengar att kulturverksamheten inte hotas.

Mäss- och konferensverksamheten är ett exempel på vad som fungerar i Sandviken men misslyckats på andra håll i landet.

Under det senaste året har Ung Vänster hållit kongress i Sandvikens Folkets hus (Lars Ohly höll ett av sina sista stora tal), och flera rekryteringsmässor har gått av stapeln.

Även mindre ”evenemang”, som de återkommande gulduppköparna som ställer upp sina bord i lokalerna, drar sitt strå till stacken.

Mer läsning

Annons