Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bestämmer vinet menyn

/
  • Robert Olssons kompetens och dessa viner passar Högbo hotell och maten som serveras som hand i handske, tycker Stefan Johansson, restaurangchef på Högbo Hotell.

Sugen på att gå ut och äta på lördag? Vad sägs om en exklusiv middag i Högbo med ­viner från tre olika sekler? En plats vid bordet kostar 6 000 kronor och det finns fortfarande två tomma stolar.

Annons

I den gamla herrgården från mitten av 1700-talet i Högbo är historien påtaglig. Genom köksingången passerar man ett modernt, men diskret, kök och kliver in i en av matsalarna. På väggarna hänger tavlor med motiv från en svunnen tid.

Vid bordet i mitten av rummet står Robert Olsson och ställer upp riktiga åldringar på matsalsbordet. Den äldsta är född 1929 och senare under dagen ska en 142-åring komma, som trots sin ålder i högsta grad är levande och välmående.

Det handlar om vin av högsta kvalitet och Robert Olsson är vinkällaremästare på Gefle Vinkällare. Tillsammans med Stefan Johansson, restaurangchef på Högbo Brukshotell, anordnar han en exklusiv middag i gamla herrgården.

På lördag kommer nio gäster att få ta del av vinhistorien genom tio olika viner som tillsammans spänner över tre sekel.

Det här är första gången som en middag av det här slaget hålls på Högbo Bruk. Under två månader har Robert Olsson och Stefan Johansson arbetat fram meny och viner. Men det har skett i omvänd ordning.

– Vanligtvis väljs vin efter mat. Men vi har vänt på det. Vi utgår ifrån vinerna och lyfter fram dem. Därför kommer vi att hålla oss till klassiska smaker som inte sticker ut. Det får gärna vara feta och mustiga smaker, säger Stefan Johansson.

Till svampsoppan serveras till exempel vinet Tarquinio T. da Camara Lobos Bual solera från 1870. Då får inte soppan ta över vinet, menar både Stefan Johansson och Robert Olsson.

Men att samla ihop ett vinpaket på den här nivån kräver mer än att gå till Systembolaget och ställa sig i kö. Robert Olsson beskriver det som ett detektivarbete.

– Det är lite kul faktiskt. Vi har engagerat hela Europa i det här. Vinerna är hämtade från Tyskland, Holland, Frankrike, England och Järvsö. En av flaskorna kommer från Povel Ramels vinkällare också, säger Robert Olsson.

Vinerna ska helst anlända en månad innan de ska drickas, för att hinna acklimatiseras.

En del viner luftar Robert Olsson i ett dygn innan det är dags att hälla upp i glasen. Bara att öppna flaskorna tar en och en halv timme och Robert Olsson medger att det finns en viss nervositet förenat med processen.

– Det äldsta vinet från 1870 kommer säkert att vara bra. På den tiden var det mycket högre kvalitet på korkarna. Men jag tar med reserver, så det finns andra bra viner om något skulle visa sig vara förstört.

Men det är inte nog med att vinerna har färdats lång väg för att hamna i Högbo. I vissa fall har det inte räckt med att köpa drycken. Vid ett tillfälle har Robert Olsson fått vad han vill ha genom byteshandel.

– Så kan det gå till för att komma över de bästa flaskorna. I det här fallet bytte jag en avsevärt mycket dyrare flaska mot en äldre.

Men smakar det så kostar det. Hela upplevelsen går loss på närmare 6 000 kronor per person. Robert Olsson tycker ändå att det är något som alla borde få möjlighet att vara med om.

– Även om det är en exklusiv middag önskar jag att alla fick vara med om det här. Sådana här upplevelser flyttar ofta folks dimensioner av vin.

Mer läsning

Annons