Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sprängs fettet bort

/
  • Fettet sprängs bort med ultraljud, säger Johnnie Brundin. Elisabet Engvall menar att det känns som en varm duschstråle.

Snart är sommaren här och hetsen för att se bra ut på stranden kryper allt närmare. Men för de som inte orkar bosätta sig på gymmet finns ett alternativ: Spräng bort fettcellerna.

Men forskarna är skeptiska.

Annons

I Ica Järbos gamla lager finns i dag något helt annat än livsmedel som väntar på att komma ut i butiken. Sedan den 16 januari har Johnnie Brundin öppnat sitt friskvårdscenter, Suntripp, med bland annat solarier och dans.

Men de som vill göra sig av med extrakilon snabbt och smärtfritt kan få hjälp med det också. Genom en alternativ metod till den mer traditionella fettsugningen kan kunderna få fettet bortvibrerat med en metod som heter Pro Care Cavitation. Det är en icke-kirurgisk behandling där man med hjälp av en maskin helt enkelt värmer upp fettceller och sedan spränger sönder dem med hjälp av ultraljud. Resterna av fettcellerna vandrar sedan med blodet till njurarna och lever och kommer slutligen ut den naturliga vägen.

– Man kan köra det över hela kroppen där man har överflödigt fett. Man börjar med en analys av kunden som vill genomgå behandlingen. Sedan ska de hålla sig ifrån kolhydrater i två dygn innan behandlingen inleds. Och man ska dricka mycket vatten, både före och efter behandlingen, säger Johnnie Brundin.

Metoden, som ursprungligen är amerikansk, kräver utbildning och Johnnie Brundin berättar att han har gått en tre veckors distanskurs och haft praktik i Lidköping för att certifiera sig. Han förklarar också att metoden är godkänd av Socialstyrelsen.

När GD är på besök får vi en demonstration av hur det fungerar. Elisabet Engvall, som är hälsocoach inom företaget, lägger sig på britsen och Johnnie Brundin lägger ett munstycke mot hennes mage. Hon förklarar att det inte gör det minsta ont, att det mer känns varmt och skönt.

– Det är som en varm duschstråle, säger hon.

Ett behandlingstillfälle tar 30 minuter och Johnnie Brundin berättar att det brukar behövas fem till sju tillfällen. Han menar också att det i stort sett inte finns några risker med behandlingen, men att det är viktigt att informera om man äter några mediciner innan behandling inleds.

– Man tar bara bort det överflödiga fettet. Om man närmar sig det nödvändiga fettet som sitter under musklerna säger maskinen ifrån.

Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor inom fysiologisk och medicinsk kemi vid Lunds universitet, är dock inte lika övertygad.

– Det är tilltalande i teorin, men jag tror att det är praktiskt svårt. Det är svårt att bli av med fett. Risken med metoden är att fettet fastnar i blodbanan, njurar eller lever på vägen ut. Det kan starta en inflammation som kan bli början till åderförkalkning, säger hon.

Mer läsning

Annons