Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Härproducerat” ger ett grönt tillskott

/
  • Patima Tamaa och Harmony Shee sår persilja som när den är klar kommer att hamna i hotellets restaurang. Harmony Shee berättar att hon trivs väldigt bra med jobbet.

Det senaste tillskottet i Högbo satte skott i förra veckan. Tanken är att Högbo Brukshotells restaurang ska bli självförsörjande när det gäller grönsaker.
– Nu ska det inte vara närproducerat längre. Nu blir det härproducerat, säger Tomas Lindqvist, hotelldirektör.

Annons

Ett stenkast från Högbo Brukshotell odlas de grönsaker som används inne i hotellets restaurang. GD har tidigare berättat om integrationsprojektet som också kommer hjälpa till att upprätthålla restaurangens vilja att ha närproducerade råvaror.

För en vecka sedan satte de burmesiska odlarna frön som ska bli allt från paprika, dill och gurka till chili och tomat. Året om ska man förse restaurangköket med grönsaker och Luis Fagunder, som är projektledare, säger att de måste vara beredda på att kunna skörda varje dag.

– Vi kommer bland annat att skörda två ton tomater varje år och 20 kilo chili och paprika i veckan. men sedan är det mycket annat också, säger han.

Restaurangchefen Stefan Johansson är glad att det nya växthuset är igång.

– Det är en fantastisk tillgång, ett nytt sätt att jobba på. Nu har vi råvarorna nära inpå. Växthuset kommer att vara en konkurrensfördel, det är inte många som har det.

– Nu ska det inte vara närproducerat längre. Nu blir det härproducerat, flikar hotelldirektören Tomas Lindqvist in.

Mer läsning

Annons