Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedin försvarar pensionen

/
  • – Jag är så pass ung fortfarande och självklart vill jag ha ett jobb, säger Stefan Hedin, den politiker i Gävleborg som får ut mest i så kallad visstidspension.

Förra kommunalrådet i Sandviken, Stefan Hedin, 52, får 33 000 kronor i månaden i visstidspension, mest i länet bland före detta politiker.

– När man väljer politiken säger man nej till en civil karriär, säger han.

Annons

Pressen på de arbetslösa har ökat på senare år, som ett resultat av regeringens ”arbetslinje”. Men alla arbetslösa har det inte lika tufft.

Som GD kunde berätta i går har ett 30-tal före detta kommun- och landstingspolitiker i länet en så kallad visstidspension som betalas ut varje månad – utan krav på motprestation.

Pensionens storlek bestäms av tidigare arvode och det politiska uppdragets längd.

Enligt en sammanställning som Sveriges Radio gjort är det Sandvikens före detta kommunalråd Stefan Hedin som kvitterar ut mest, närmare 33 000 kronor i månaden i snitt.

Själv menar han att systemet är riktigt och att jämförelsen med andra arbetslösa är irrelevant, eftersom en satsning på politiken omöjliggör en civil karriär.

– Man får inte glömma att när jag blev vald 1991 så hade jag precis fått ett erbjudande om ett nytt jobb som affärsområdeschef på ett IT-företag i Gävle. Det tackade jag nej till och blev kommunalråd i stället. Ingen kan säga vad som hänt om jag gjort tvärtom men den som fick jobbet på IT-företaget hade flera tusen mer i lön än vad jag fick som kommunalråd, säger han.

Stefan Hedin lämnade politiken vid årsskiftet 2007/2008 och började då studera ekonomi på Högskolan i Gävle. När han ett år senare var klar med studierna startade han en konsultfirma.

I dag har han ett konsultuppdrag som ordförande för Svenska Stadsnätsföreningen på cirka 50 procent. Det finns dock en viktig skillnad jämfört med hur andra företagare jobbar – Stefan Hedin tar inte betalt. I stället försörjer han sig på visstidspensionen från Sandvikens kommun.

– Valet jag hade var att antingen satsa ordentligt och bilda ett aktiebolag eller göra som jag gjorde. Visst hade jag kunnat satsa på ett aktiebolag och fakturerat 800–900 kronor i timmen men eftersom jag nästan bara jobbar för offentliga verksamheter så valde jag den här lösningen. Offentliga medel som offentliga medel, lite så tänkte jag.

– Men sedan så söker jag ju jobb. Jag är så pass ung fortfarande och självklart vill jag ha ett jobb. Men har man haft politiska uppdrag så är det inte lätt att få tjänstemannauppdrag, man är stämplad som sosse, som politiker, säger Stefan Hedin.

Mer läsning

Annons