Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela kullar försvinner

/

Inte bara vargtiken på sjön Fansen har dödats i tjuvjakt i Gävleborg. Vargspåraren Mats Rapp menar att hela kullar av valpar ibland försvinner spårlöst i länet – och att förgiftat kött används i den illegala vargjakten.

Annons

I det senaste numret av tidningen Våra rovdjur publicerar Mats Rapp, som är naturbevakare för Länsstyrelsen Dalarna, en rapport över vargar som försvunnit i Dalarna och Gävleborg från år 1997 till 2011. Även Daniel Hansson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen Gävleborg, har varit med och tagit fram rapporten.

Enligt den har ett 70-tal vargar med säkerhet försvunnit från området sedan 1997. Men det ska också finnas ett stort mörkertal.

Mats Rapp skriver att förgiftat kött, så kallade giftåtlar, använts vid 17 tillfällen vid illegal vargjakt i regionen.

Rapporten håller nu på att kvalitetssäkras av länsstyrelsen i Dalarna.

Det mest kända fallet av tjuvjakt i Gävleborg under senare tid är när en tikvalp jagades med snöskoter på sjön Fansen i vintras. Vargen blev påkörd flera gånger innan den till slut klubbades ihjäl.

Privatpersoner hittade senare blodspår och hårtussar från vargen och slog larm till länsstyrelsen som sedan tillsammans med polisen spårade och fann den döda vargtiken vid sjön.

Två män, den ena 50 år, den andre 40 år, anhölls i ett senare skede, misstänkta för grovt jaktbrott.

Efter förhör släpptes båda två på fri fot.

Hårstrån från en skoter skickades för analys först till Frankrike och sedan USA i syfte att få svar på om de kom från vargtiken.

Utredarna inom polisen är mycket förtegna om provsvaren och säger att de först vill hålla nya förhör med de misstänkta innan de uttalar sig.

Mer läsning

Annons