Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt kring valfrihet

Det råder djup oenighet mellan opposition och majoritet när det gäller privatiseringen av vård- och omsorgstjänster i Sandviken.

Annons

Under gårdagens kommunfullmäktige blev det en het debatt kring en motion från Veronica Wernersson, C. Hon hemställde att fullmäktige skulle besluta att Sandviken ansöker om stimulansbidrag för att genomföra en utredning om för- och nackdelar med införandet av lagen om valfrihetssystem, LOV.

Lagen innebär att valet av vård- och omsorgstjänster får göras av den som behöver det och är tänkt att stärka de enskildas möjligheter. Debatten blev het och lång och kretsade kring privatisering eller att bevara servicen i offentlig regi.

Äldreomsorgsnämndens ordförande, Robert Sten, S, var först ut att svara på motionen.

Han hänvisade till en rapport som pekar på att det varken blir blivit högre effektivitet, bättre kvalitet eller lägre pris när organisationer privatiseras.

Riitta-Liisa Björk, M, svarade att det handlar om att få välja själv och inte vara i händerna på myndigheter.

– Vi måste utgå från varje människas rätt att göra sina egna val, sa hon.

Majoritetens förslag var att avslå motionen.

Men efter en lång debatt med djup oenighet valde Veronica Wernersson att yrka på återremiss, det vill säga att motionen skulle dras tillbaka för att kunna behandlas igen.

Majoriteten protesterade och Peter Kärnström, S, hävdade att man inte kan dra tillbaka en motion bara för att man är missnöjd med svaren man får. Men Veronica Wernersson ansåg inte att hon hade fått svar på sina frågor.

Efter en kort ajournering, begärd av Riitta-Liisa Björk valde Veronica Wernersson att inte begära återremiss och ärendet avslogs vid omröstning. 14 personer från oppositionen reserverade sig dock.

Mer läsning

Annons