Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta argument mot ett nakenbad

/
  • Olle Strand, ordförande för naturistföreningen Nakenkultur, sa att Årsundaborna hade fördomar och tyckte att fördomar inte ska ligga till grund för kommunala beslut.

”Skummisar”, ”Saker händer i buskarna”, ”De skrämmer dem som utsatts för övergrepp”.

Årsundaborna hade massor med argument för varför de inte vill ha nakenbad på Strandbaden.

Men de ansåg att beslutet redan var fattat – i nakenbadarnas favör.

Annons

Den 12 juni tas definitivt beslut om det blir nakenbad eller inte i Årsunda. Tredje och sista informationsmötet hölls i går och den här gången i centrala Sandviken och inte på Strandbaden som förut.

Så gott som hela kultur- och fritidsnämnden, som ska fatta beslutet, var på plats för att lyssna på argumenten för och emot.

Under tidigare möten har debatten blivit ilsken, infekterad och otrevlig mellan Årsundaborna och representanter för den naturistförening som vill ha en avgränsad del av Strandbaden till nakenbad.

I går rådde något lugnare och mer sansat debattklimat. I går var det också kultur- och fritidsnämndens ordförande, Ulf Gillström, S, som hamnade i skottgluggen för Årsundabornas missnöje med förslaget.

De ville veta om det utretts om det finns någon annan plats i kommunen som bättre lämpar sig för ett nakenbad.

Ulf Gillström svarade:

– Vi har tittat på andra bad, Sörtutt och Hedås, men där är stränderna så korta att nakenbadet skulle uppta hela eller halva stranden.

Årsundaborna hade gjort en namninsamling och fått ihop cirka 400 namn. Med den insamling som PRO tidigare gjort blir det nästan 450 namn totalt.

De undrade om någon hänsyn skulle tas till namnen vid beslutet.

Ulf Gillström:

– Namninsamlingar är en del av spelreglerna i demokratin, de påverkar oss. Men det är inte namninsamlingarna som fattar beslut, utan det gör ledamöterna i nämnden .

Det uttrycktes också farhågor att till exempel invandrare eller personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp inte skulle våga gå förbi den del av stranden som upplåts åt nakenbadare.

Olle Strand, ordförande i naturistföreningen Nakenkultur, bemötte oron så här:

– I Rullsand har vi ett nakenbad och därifrån är det inga invandrare som springer i skräck. Snarare tittar de bara lite nyfiket på oss.

En kvinna levererade en blixtsnabb replik:

– Ja, men i Årsunda är vi inte så nyfikna av oss, så vi behöver inget nakenbad.

De kommersiella aspekterna kom på tal. Personer undrade om det fanns någon ekonomisk vinning i att införa ett nakenbad i en kommun.

– Vi har tittat på andra kommuner och det finns de som fått en kraftig ökning av turister vid införandet av nakenbad, sa Ulf Gillström.

Någon hade läst en insändare i tidningen om att det händer mycket i buskarna kring nakenbad.

– Det händer mycket i buskarna vid folkparker också. Det händer mycket i buskarna vid festplatser. Det händer mycket i buskarna vid idrottsplatser och andra bad. Det är inte bara vid nakenbad som det händer saker i buskarna, sa Ulf Gillström.

Att så kallade skummisar rör sig kring nakenbad avhandlades också.

– Men det finns skummisar också vid vanliga bad, också på Parkbadet förekommer skummisar, sa Ulf Gillström.

– På nakenbad brukar det bli en god sammanhållning och då får det inte finnas minsta glidning i den riktningen. Skummisar blir tagna direkt av stamgästerna, sa Olle Strand.

Sven Blomberg, som bott 40 år i Årsunda, hävdade mot slutet att beslutet redan var klappat och klart i nakenbadarnas favör.

– Det hörs på dig, Ulf, att ni redan har fattat beslutet.

– Vi har inte fattat något beslut ännu, beslutet fattas den 12 juni, sa Ulf Gillström.

Mer läsning

Annons