Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpen dröjde i fyra timmar

En äldre kvinna på ett vårdhem i Sandviken ramlade på toaletten. Det tog fyra timmar innan hon fick hjälp. Nu har dottern krävt kommunen på skadestånd.

Annons

Det var vid 23-tiden den nionde januari som den äldre kvinnan ramlade på toaletten. Hon tryckte på larmknappen flera gånger, men ingen kom och hjälpte henne.

Först fyra timmar senare uppmärksammades det att hon låg på badrumsgolvet.

Dottern till kvinnan har skrivit ett brev till äldreomsorgsförvaltningen och till Socialstyrelsen.

Dottern anser att det finns allvarliga brister i systemet och kräver en utredning.

Hon begär även 10 000 kronor i skadestånd till mamman för sveda och värk samt en skriftlig ursäkt.

Kommunen har nu gjort en utredning och Maria Lindkvist, samordnare på äldreomsorgsförvaltningen, säger att de bara kan se en orsak till att kvinnan blev liggande så länge.

– Den enda förklaringen som vi kan se är att hon inte tryckte tillräckligt hårt på larmknappen. Hon kan ha trott att hon gjorde det, men att det inte var tillräckligt hårt. Därför kom det inget larm.

Ett larm togs emot hos SOS Alarm klockan 2:37 och tio minuter senare var nattpersonal på plats och hjälpte kvinnan. Maria Lindkvist säger att det inte krävs någon egentlig kraft för att utlösa larmet. Men det är en gummiknapp som måste tryckas in djupt för att det ska aktiveras.

Äldreomsorgsförvaltningen menar att de inte har gjort något fel och kommer därför inte att betala ut något skadestånd eller dela ut en skriftlig ursäkt.

Ärendet har nu gått vidare till Socialstyrelsen som har begärt ett yttrande från kommunen.

Mer läsning

Annons