Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre fart på forskningen

/
  • Olle Wijk, ordförande i det nya FoU-rådet och forskningschef på Sandvik Materials Technology, SMT.

Trots orostiderna ökar Sandvik farten på forsknings- och utvecklingssidan.

– Vi vill öka risktagandet, men med stor eftertanke, säger Olle Wijk, ordförande i Sandviks nyinrättade FoU-råd.

Annons

Sandvik satsar redan tre miljarder kronor varje år på forskning, vilket enligt bolaget är mer än vad jämförbara konkurrenter satsar. Och nu blir det ännu mer. Ett forsknings- och utvecklingsråd, med egen budget, har tillsatts i syfte att samordna och driva på forskningen ytterligare.

I slutänden handlar det förstås om att få fram nya, konkurrenskraftiga produkter.

De stora verkstadsbolagen i Västvärlden utmanas också allt mer av snabbväxande bolag från tillväxtländer, främst i Asien.

Sandviks koncernchef Olof Faxander talade så sent som på kapitalmarknadsdagen för två veckor sedan om vikten av att inte underskatta de nya konkurrenterna. Som ett exempel gav han Ericsson som fått se sig förbisprungna av Huawei, ett bolag som inte ansågs ut- göra något hot för några år sedan.

– Vi har en mycket stark marknadsposition och den vill vi behålla, och gärna göra ännu starkare, säger Olle Wijk, som förutom att vara ordförande i det nya FoU-rådet också är forskningschef på Sandvik Materials Technology, SMT.

I Sandviks forskningssatsning handlar det framför allt om att samordna de resurser som redan finns inom de olika affärsområdena och om att skära ner på antalet projekt till förmån för satsningar mot produkter med hög lönsamhet. Resultatet ska bli kortare tid från forskning till färdiga produkter.

SMT har redan dragit ner på antalet FoU-projekt och lägger i stället fokus på färre men större forskningsprojekt.

Men företaget tittar också på helt nya applikationer, enligt Olle Wijk, som dock poängterar att det aldrig handlar om att skjuta från höften utan om väl genomtänkta satsningar.

Till FoU-rådet har även personal från patentsidan knutits och en central grupp har tillsatts för att stödja det intensifierade utvecklingsarbetet.

– Vi har fantastiska resurser som vi redan gjort mycket för att samordna men nu gör vi ännu mer, säger Olle Wijk.

Forskning och utveckling inom Sandvikkoncernen sysselsätter cirka 2 700 personer.

Mer läsning

Annons