Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd beredskap inför eventuell eurokrasch

/
  • ”Min personliga åsikt är att det här kommer att stabiliseras”, säger Jernkontorets chef Bo-Erik Pers om eurokrisen.
  • En fördjupad eurokris kan drabba den svenska stålindustrin hårt.

Eurokrisen intensifieras och värdet på valutan faller. För den svenska stålindustrin riskerar utvecklingen att bli en rysare och Sandvik har höjt beredskapen för en eventuell krasch.

Annons

Kampen för eurosamarbetets överlevnad går vidare 2012 men de senaste dagarnas tendenser har varit allt annat än positiva. Grekland fortsätter att låna för att lösa gamla lån och de spanska räntorna är rekordhöga.

Värdet på euron har fallit kraftigt i förhållande till andra viktiga valutor.

I går betalades det 8,82 kronor för en euro vilket betyder att bottenrekordet på runt 8,70 är nära.

För den svenska stålindustrin är eurons kursfall dåliga nyheter. Kostnader i kronor men intäkter i en försvagad euro betyder försämrad konkurrenskraft.

– Konkurrenter som betalar löner och andra utgifter i euro får ju en lägre kostnadsbild vilket gör det konkurrensmässigt tuffare för de svenska företagen. Och man ska komma ihåg att merparten av de svenska stålföretagens försäljning går till Europa, så visst kan lönsamheten påverkas, säger Bo-Erik Pers, chef för branschorganisationen Jernkontoret.

Skulle eurosamarbetet braka ihop helt blir konsekvenserna ”oöverblickbara”, enligt Pers, men så långt tror han inte att det går.

– Min personliga åsikt är att det här kommer att stabiliseras, att man kommer att hitta lösningar, och jag skulle bli väldigt förvånad om inte euron håller ihop, säger han.

Men att enskilda länder lämnar eurosamarbetet har allt oftare nämnts som en möjlighet bland EU-höjdare och analytiker och det ger i sin tur upphov till en annan knivig fråga: Hur ska affärer med de mest drabbade medelhavsländerna hanteras framöver?

För Sandviks del är försäljningen relativt begränsad i de aktuella länderna, enligt IR-chefen Jan Lissåker, men den finansiella turbulensen i stort har ändå gjort att företaget höjt beredskapen för en eventuell eurokrasch. Det svåra är dock att bedöma vilka åtgärder som är de mest relevanta eftersom det går att spekulera i ett antal olika ”krasch-scenarion”, menar Lissåker.

– Det viktigaste blir därför att resonera kring olika scenarion och hur vi agerar om något av dessa inträffar samt att se till att ha en bred finansiering, en rimligt stark balansräkning och finansiell ställning för att därigenom minska sårbarheten.

Läget i den europeiska ekonomin är så spänt och osäkert att tyska statspapper, som anses säkra, i början på veckan såldes med en negativ ränta på 0,01 procent. Tyskland fick alltså betalt för att låna pengar.

GD har även ställt frågan om eurokrisens eventuella påverkan till ledningen för specialståltillverkaren Ovako, med en stor del av sin verksamhet i Hofors, men där avböjde man att ge några kommentarer.

Ovako ska enligt tidigare besked säljas under 2012, eventuellt genom en börsintroduktion. Ägare är riskkapitalbolaget Triton.

Mer läsning

Annons