Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blev påkörd – kräver cykelväg

/
  • Anne-Marie Morell Östlund är fortfarande sjukskriven. Och hon vet inte ännu när hon kan gå tillbaka till jobbet. Bygg en cykelväg – nu, kräver hon.

På Järbovägen ska cyklisterna samsas med bilister på en väg där hastighetsbegränsningen är 80 kilometer i timmen.

– De fick sätta in en 40 centimeter lång titanskruv i mitt ben, säger Anne-Marie Morell Östlund.

Annons

På morgonen den 4 augusti satte sig Anne-Marie Morell Östlund i Jäderfors på sadeln för att cykla de sex kilometerna till jobbet i Sandviken.

Hon hade naturligtvis ingen aning om att hon just denna morgon bara skulle hinna en bråkdel av vägen innan hon hamnade i en svår olycka som ledde till långvarig sjukskrivning.

– Jag hade börjat på en ny tjänst som samordnare mellan skola och arbetsliv i kommunen och hade vansinnigt bråttom. Då såg jag en bil komma körande. Han vinglade över i fel körfält.

Anne-Marie Morell Östlund hade bara någon sekund på sig att bestämma sig. Tankarna rusade genom huvudet.

– Leker han med mobilen? Är det en fylltratt, minns jag att jag undrade. Skulle jag cykla över i det andra körfältet? Tänk om han svängde tillbaka?

Längre än så hann hon inte tänka innan olyckan var ett faktum. Bilen träffade Anne-Marie Morell Östlund på nedre delen av högra benet.

Bilen fortsatte med att köra över en skylt, krockade mot en elstolpe och hamnade på andra sidan diket bland träd och buskage.

Vittnet Hans Eriksson var i stallet i närheten när han hörde Anne-Marie Morell Östlunds skrik.

– Jag rusade till olycksplatsen. Kvinnan klagade på smärtor i benet och sa att hon försökt väja för bilen, berättade han tidigare för GD.

En ambulans kom till platsen. På sjukhuset visade det sig att benet var illa tilltygat.

– Det var krossat från knät och neråt. De fick sätta in en 40 centimeter lång titanskruv. I oktober ska jag till baka för återbesök. Ännu får jag inte stödja på benet, säger Anne-Marie Morell Östlund.

Olyckan blev droppen. Nu kräver både Anne-Marie och andra boende i Jäderfors och längs med Järbovägen att kommunen bygger en cykelväg in till Sandviken.

– Vägen är livsfarlig. Hade jag hamnat på motorhuven hade jag nog blivit förlamad, eller dött. Så det är ingen överdrift. Här går ju mycket tung trafik också, lastbilar och timmerbilar. Alla andra ytterområden har en cykelväg – varför inte vi? frågar hon sig.

Föraren i bilen, en man i 60-årsåldern, sa till polisen att han somnat bakom ratten. Han fördes till sjukhus men hade inte svåra skador.

Mer läsning

Annons