Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ger inte upp kampen

/

I decennier har Jopie Dronkers kämpat för Sandvikens sjukhus. I går åkte hon och alla andra som gjort samma sak på ännu en snyting – dagkirurgin flyttar till Gävle.

– Det är inte människan som ska foga sig efter vården utan tvärtom, säger hon.

Annons

Hon minns väl hur det kändes när Sandvikens sjukhus stod klart 1957.

– Vi bodde i Järbo då och tänk att vi fick ett sjukhus som låg så nära! Och vad fint det blev! Alla i Sandviken blev stolta och människorna fick nära till vården, säger hon.

Redan där föddes ett starkt engagemang för sjukhuset. Och det har hållit i sig.

I samma veva som omstruktureringarna tog fart på allvar – med stängningen av akuten, intensiven och de medicinska och kirurgiska vårdavdelningarna 1997 – var hon med och bildade föreningen Rädda Sandvikens sjukhus, RSS.

– Vi kände att vi måste göra något, säger hon.

I höstas gick RSS i graven. Många av medlemmarna hade blivit för gamla för att orka engagera sig medan andra hade annat som krävde tid och uppmärksamhet. Jopie Dronkers säger att hon hör till de senare. Men engagemanget för sjukhuset har hon i högsta grad kvar, bedyrar hon.

Samtidigt är hon tydlig med att hon inte är någon fanatiker. I dag kan hon till exempel se logiken i flytten av akuten.

– I dag är vården så modern och kräver sådan apparatur att akuten nog måste vara där i Gävle. Men det viktiga är ju att man utnyttjar de lokaler och resurser som finns på Sandvikens sjukhus i dag.

Hon menar att alla former av rehab är utmärkta verksamheter att ha i Sandviken. När det gäller dagkirurgin är hon lite kluven men hon föreslår ett upplägg där hälften av de 65 miljoner kronorna som ska användas för att ställa i ordning dagkirurgilokalerna i Gävle i stället används till att rusta dagkirurgin i Sandviken och att den andra hälften av pengarna går till två nya vårdavdelningar i Gävle som kan avlasta akuten där.

– På så sätt kan man se till att akuten får möjlighet att ta hand om sina patienter, för det kan man inte i dag.

Hon efterlyser att politikerna tar ansvar för det som nu sker och inte gömmer sig bakom tjänstemännen.

– Politikerna visste att det här var en svår sak. Men de ska inte krypa undan!

Mer läsning

Annons