Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrestvisten är över

Efter långdragna förhandlingar som slutade i Hyresnämnden har parterna nu kommit överens. Hyreshöjningen landade på 2,5 procent och blev därmed mindre än Sandvikenboendets utgångsbud.

Annons

Sandvikenhus vd, Patrick Skoglund är nöjd lättad när förhandlingarna nu är över.

– Vårt mål är alltid att hyresförhandlingarna ska vara klara till årsskiftet, så det har ändå tagit väsentligt längre än vi velat, men vi är ändå oerhört lättade att det inte blev mer långdraget än så här, säger han i ett pressmeddelande.

Sandvikenhus ville från början ha en höjning med 3,3 procent, men efter förhandlingar med den lokala hyresgästföreningen Sandvikenboendet landade höjningen på 2,7 procent.

Förhandlingarna med Hyresgästföreningen Aros-Gävle var dock mer segdragna. Men nu har parterna nått fram till varandra. Höjningen landade på 2,5 procent. Men Sandvikenhus styrelseordförande är ändå nöjd.

– Sandvikenhus behövde ett tvåårigt avtal och 2,7 procent i höjning för att ge arbetsro och stabilitet i företaget, men det viktigaste är ändå hyresgästernas bästa och då blev det denna nivå, säger ordförande Håkan Bengtsson.

Det blev en seg tvist innan parterna kunde komma överens. Parterna gick till Hyresmarknadskommittén, men där kunde ingen lösning komma till stånd och ärendet fick gå vidare till Hyresnämnden. I samband med att Sandvikenhus tog ärendet till den rättsliga instansen sade Britt-Lis Bivall, Hyresgästföreningens förhandlingsledare att det var lönlöst.

– Jag har lusläst avtalet mellan oss och Sandvikenhus och det finns ingenting som säger att hyresnämnden kan eller får avgöra en hyrestvist. Det måste gå via hyresmarknadskommittén.

Trots invändningen från förhandlingsledaren gick det och nu finns ett hyresavtal för 2013.

"Förhandlingsdelegationen är nöjd med överenskommelsen, då det bland annat undviks stora retroaktiva belopp." säger Hyresgästföreningen i ett mail.

Mer läsning

Annons