Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IBM växer i Sandviken

/
  • IBM, där Yvonne Andersson är chef för den svenska outsourcingdivisionen, har tack vare avtalet med Sandvik etablerat sig med ett 100-tal anställda i Sandviken.
  • Mats Forsberg (bilden), implementationsansvarig på Sandvik IT, och Björn Lindén, upphandlingsansvarig, berättade om outsourcingprojektet i samband med branschdagen IT-Forum på Sandbacka Park i går.

Avtalet med Sandvik fick IT-jätten IBM att etablera sig i Sandviken. Nu har företaget ett 100-tal personer verksamma på Sandbacka Park och fler kan det bli.

– Om vi gör ett bra jobb så..., säger Yvonne Andersson, divisionschef på IBM Outsourcing.

Annons

Den 1 november flyttades runt 150 tjänster runt om i världen över från Sandvik IT till IBM, detta enligt det strategiska avtal värt cirka två miljarder kronor som tecknades mellan bolagen tidigare i år. Ett 50-tal av de överförda tjänsterna berör Sverige och då nästan enbart Sandviken.

Tre veckor efter det magiska datumet tycker Yvonne Andersson att allt väsentligt fungerar som det ska.

– Sandvik tycker det, personalen tycker det och då tycker jag också det, säger hon.

Därmed inte sagt att alla bitar fallit på plats ännu. Hela processen från upphandling till implementering har varit ett mastodontprojekt och det kommer att pågå ett bra tag till med intrimning i alla delar. På Sandvik har ett 30-tal personer varit heltidssysselsatta bara i de kärngrupper som styrt respektive fas i projektet.

– Vi kommer att följa upp det här i efterhand, hur den här processen har upplevts, och jag tror inte att det kommer att se likadant ut om ett år, säger Mats Forsberg, implementationsansvarig på Sandvik IT, som tillsammans Björn Lindén, upphandlingsansvarig, berättade om projektet i samband med branschdagen IT-Forum på Sandbacka Park i går.

För IBM:s del har avtalet med Sandvik inneburit en etablering i Sandviken. Ett 50-tal personer har alltså flyttat över från Sandvik men där utöver är nu ytterligare ett 50-tal verksamma på plats.

Och IBM:s närvaro kan ge ringar på vattnet.

– Som när det gäller all annan produktutveckling så gäller det att bygga nätverk och hitta bra samarbetspartners, säger Yvonne Andersson.

Än så länge sitter IBM-personalen utspridda på Sandbacka Park men planen är att samla alla i samma del av komplexet. Yvonne Andersson passar på att ge Sandvikens kommun en eloge för samarbetet i samband med etableringen.

– Det har verkligen varit öppna och proaktiva. Jag är imponerad, säger hon.

Mer läsning

Annons