Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infekterad tvist om lägergård

Lingbo Lägergårdsförening bedriver affärsverksamhet utan att vara registrerad för F-skatt och släpper dessutom inte in några nya medlemmar. Det hävdar ett antal upprörda bybor, däribland kommunpolitikern Mats Åstrand, S. Föreningen tillbakavisar anklagelserna.

Annons

I en debattartikel som finns införd på sidan tre i dagens Gefle Dagblad går åtta Lingbobor till hårt angrepp mot ledningen för lägergården. Föreningens agerande strider mot skattelagstiftningens ”öppenhetskrav” för skattebefriade föreningar, menar undertecknarna.

Lingbo Lägergårdsförenings ordförande Gunilla Jonsson är oförstående till kritiken. Att ta in nya medlemmar har ingen prioritet nu, säger hon.

– Jag kom in som ordförande förra året och visste inte hur illa det var med ekonomin. Nu får vi försöka jobba upp verksamheten. Att ta in nya medlemmar ger inga pengar, däremot betyder det mer jobb i form av administration.

På lägergården serveras luncher fyra dagar i veckan och det bedrivs även vandrarhemsverksamhet. I driften arbetar några personer inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantins fas 2 och 3 och en person är anställd med lönebidrag. Men Gunilla Jonsson anser inte att det handlar om affärsverksamhet.

– Vad skulle det vara? Om en hembygdsförening säljer fika på sommaren, är det också affärsverksamhet? Vi går ju inte med vinst. Jag förstår inte varför de håller på så här!

2001 överlät Ockelbo kommun Lingbo Lägergård till föreningen för en krona. Enligt avtalet ska det bedrivas lägerverksamhet på gården.

– Vi skulle gladeligen ta emot barn och ungdomar på läger om intresse fanns och vi gör allt för att marknadsföra oss till skolor och så vidare. Men när det inte går runt så måste vi ju göra något mer.

– Tidigare har gården aldrig varit öppen för alla men det är den nu, säger Gunilla Jonsson.

Lingboborna som undertecknat debattartikeln frågar sig också hur Lingbo Lägergårdsförening kunnat få tillstånd att laga mat på gården, något som tidigare ska ha varit omöjligt att få. I dagarna lämnas en skrivelse in till kommunstyrelsen med kravet att kommunen kontrollerar att lägergårdsföreningen följer gällande avtal.

En av undertecknarna är Mats Åstrand, ordförande i socialnämnden och före detta kommunalråd i Ockelbo.

– Jag kanske inte skulle ha varit med på det här men bor man i byn så är det svårt att låta bli att när man inte tycker att det går rätt till, säger han.

Mer läsning

Annons