Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga pengar till myggbekämpning

Det läggs inga statliga pengar 2013 på att bekämpa myggen i Nedre Dalälven-området, det framgår av regeringens budgetproposition.

Annons

"Djupt beklagligt", säger lokala centerpartister i ett uttalande.

Regeringen medger att förekomsten av mygg "tidvis är betydande" vid Nedre Dalälven men att bekämpningen är ett regionalt och lokalt ansvar.

Det betyder att det fortfarande är oklart om det blir någon bekämpning nästa år. Varken finansiering eller organisation finns på plats än så länge. I somras krävde Gävleborgs landshövding Barbro Holmberg i sällskap med fyra andra landshövdingar att staten måste skjuta till pengar, men så blir det alltså inte.

GD har inte lyckats nå Barbro Holmberg för en kommentar men landshövdingen i Uppsala län, Peter Egardt, säger att han är besviken över att frågan "dras i sådan långbänk". Han hoppas däremot att beredningen av skrivelsen från i somras ska leda till ett positivt resultat.

– Ju snabbare desto bättre.

Från regeringens egna led kom också kritik i går. Centerpartisterna och oppositionsråden Roland Ericsson, Gävle, och Carl-Ewert Ohlsson, Sandviken, beskrev regeringens ställningstagande som "djupt beklagligt" i ett uttalande, och fortsatte:

"Centerpartiet har på alla nivåer jobbat hårt för att hitta en lösning på problemet med massförekomsten av mygg. Det är ett allvarligt problem för både människor och djur och vi måste råda bukt på myggplågan så att människor kan leva av och i sin hembygd."

Mer läsning

Annons