Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kommer åt Classes kor

/
  • Tor Thorsson från Bromma och Günther Lenhardt från Stockholm hjälptes åt att sätta upp några av de 450 stolparna till rovdjursstängslet.
  • Sara Wennerqvist, regionansvarig i Svenska Rovdjursföreningen i Gävleborg, hoppades att medlemmarna skulle lära sig tillräckligt för att själva klara stängslingar i fortsättningen.
  • Olle Östlund från Gävle, en av många frivilliga som hjälpte till i går.
  • Sven-Olov Löfgren från Linköping har satt upp närmare 100 mil stängdel under åren.
  • Classe Jäderberg var tacksam för all hjälp med stängslet. Nu ska hans nio kor kunna gå säkra på betesmarken vid fäboden.
  • Henrik Lingman från Kungsberg knackade ner stolpar på löpande band.
  • Sara Wennerqvist börjar det mödosamma arbetet med att sätta fast isolatorerna, fem på var och en av de 450 stolparna.
  • Günther Lenhardt och Tor Thorsson tandemkörde jordborren och gjorde stolphål.
  • 1 700 meter stängsel ska det bli när det är färdigt.
  • Solveig Lenhardt och Ellen Moberg hjälptes åt med stängselarbetet.

Classe Jäderbergs nio kor kan snart känna sig trygga. I går började frivilliga från Svenska Rovdjursföreningen stängsla in kornas betesmarker vid Blankas fäbod i Järbo.
– Jag är jätteglad att de gör det här jobbet, säger Classe Jäderberg.

Annons

Han vet att det åtminstone har funnits björn i trakterna, men har inte själv råkat ut för att något av hans djur attackerats. Tanken på att skydda djuren fick han för några år sedan när en expert varnade för de ökade riskerna med fler rovdjur i området.

I går var 12 frivilliga samlade för att börja stängsla. Sven-Olov Löfgren från Linköping har varit med och satt upp närmare 100 mil stängsel under åren och fungerade som arbetsledare.

– Vi tycker att det är trevligt att komma ut och hjälpa folk. Kanske bidrar det också till en större acceptans för våra rovdjur.

Han vet att ett rovdjursstängsel fungerar. Inget område som han har varit med och stängslat in har utsatts för någon attack.

Classe Jäderberg har fått bidrag från länsstyrelsen men bekostar också en del själv. De frivilliga från rovdjursföreningen jobbar ideellt och får mat och logi av djurägaren.

Under två dagar ska 14 hektar stängslas in. Till det går det åt 450 stolpar, nio kilometer tråd, och drygt 2 000 isolatorer som ska skruvas fast på stolparna.

Arbetet med rovdjursstängsel har legat ner under några år i Gävleborg men rovdjursföreningen har tagit upp verksamheten igen och målsättningen är att lära upp tillräckligt många för att själva klara stängslingsarbetet.

– Det känns jätteroligt att vi har kommit igång och förhoppningen är att vi under kommande år ska kunna hjälpa flera djurägare i länet, säger Sara Wennerqvist, regionansvarig.

I maj stängslades ett område i Österfärnebo och ett nytt område där ska få stängsel senare i höst. Förra året lade medlemmar i rovdjursföreningen runt om i landet ner över 1 000 arbetstimmar på rovdjursstängsling åt sju djurägare.

Mer läsning

Annons