Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kris hos oss, säger Sandvik

/
  • Olof Faxander har haft ett svettigt första år som koncernchef i Sandvik.  Men att han skulle ha avskedat Lars Josefsson dementeras.
  • Lars Josefsson slutade tvärt när Olof Faxander presenterat sitt omstruktureringsprogram.
  • – Vissa hittar nog inte sin roll i den nya organisationen, och att man då söker sig till andra uppdrag som man upplever som intressantare har vi full respekt för, säger Jan Lissåker.

I går talade braskande tidningsrubriker i affärspressen om kris och kaos i Sandvik. Jan Lissåker, företagets chef för investerarrelationer, slog dock tillbaka.

– Det är tråkigt att det kommer ut en sådan här bild, för jag känner inte alls igen den, säger han.

Annons

Koncernchefen Olof Faxander har gått hårt fram med omstruktureringen av Sandvik. För hårt, menar ett antal källor som i går citerades i Dagens Industri. Det är inom affärsområdena Mining respektive Construction som missnöjet ska vara som störst. Där har ett flertal tunga chefer också meddelat att de lämnar sina anställningar. Thomas Söderqvist, global marknadschef, och Örjan Persson, verkställande direktör för affärsområdenas säljbolag, är två av dem. Båda hade jobbat i över 25 år på Sandvik.

Mining och Construction var tidigare samma affärsområde men styckades vid årsskiftet upp i två delar. Samtidigt flyttades huvudkontoren från Sandviken till Amsterdam (Mining) och Stockholm (Construction). När omstruktureringarna skulle presenteras i höstas slutade Mining and Constructions chef, Lars Josefsson, tvärt – och enligt uppgift till DI fick han sparken som en följd av ett bråk med Olof Faxander.

Jan Lissåker medger att de båda cheferna kan ha haft olika syn på vad som behövde göras och att ett förändringsarbete som Lars Josefsson redan var på väg att genomföra påverkades av Olof Faxanders nya planer, men han hävdar att Lars Josefsson slutade självmant.

– Hur orden föll vet jag inte men min bild är att det var en ömsesidig överenskommelse, säger han.

En av de chefer som citeras i Dagens Industri säger att det varit ”kaos” i företaget det senaste halvåret. Jan Lissåker säger dock att han ”inte alls” känner igen den bilden. Det är varken kris eller kaos i företaget, menar han.

– Jag kan bara tala för mig och utifrån vad jag ser och hör men jag ser en organisation med hög och positiv energi och med en stor vilja att ta sig igenom det här förändringsarbetet.

De pågående organisationsförändringarna har bland annat inneburit att antalet chefer minskats i företaget. Det tror Jan Lissåker är en viktig förklaring till att så många slutat.

– Vissa hittar nog inte sin roll i den nya organisationen, och att man då söker sig till andra uppdrag som man upplever som intressantare har vi full respekt för, säger han.

Det sista kvartalet 2011 föll orderingången inom Sandvik Mining and Construction med 19 procent – 2,8 miljarder kronor – jämfört med samma period året innan. Under samma period rapporterade Sandviks konkurrent Atlas Copco att orderingången stigit inom motsvarande affärsområde med 17 procent.

Men enligt Jan Lissåker haltar jämförelsen och nedgången hade inget att göra med organisationsförändringarna.

– Det berodde helt och hållet på att projektverksamheten, som till karaktären är svängig, gick ner. Dessutom var perioden som det jämförs med, sista kvartalet 2010, ett kvartal med extremt hög orderingång. Så nedgången var helt normal, säger han.

Däremot utesluter inte Lissåker att affärerna kan påverkas negativt under det första halvåret 2012.

– I en stor förändring så går det åt en del energi i de processerna också.

GD har varit i kontakt med Lars Josefsson men han har avböjt att ge några kommentarer.

Mer läsning

Annons