Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen renovering utan hyreshöjningar

/
  • Så här skulle det se ut om Sandvikenhus får förverkliga sitt projekt i Dalslänningen. Om Hyresgästföreningen går med på den föreslagna hyreshöjningen från fastighetsbolaget sätter bygget igång under hösten 2011 och ska stå klart under våren 2014.
  • Ulf Lööf bor ensam i en etta. – Det är många äldre som bor här och känner sig trygga med hur det ser ut nu, men det är nog många unga som vill att det ska moderniseras.
  • Sven-Olov Nyberg bor med sin fru Lena i kvarteret och kom på presskonferensen för att höra vad hyresvärden hade att säga. Han säger att 70 procent av alla som bor i kvarteret är pensionärer och kan få det tufft om hyran höjs.
  • Många av de som bor i Dalslänningen är äldre och har bott i husen sedan de byggdes i början av 60-talet. Men enligt en som bor där har många redan flyttat på grund av de eventuella hyreshöjningarna.
  • Håkan Bengtsson, styrelseordförande för Sandvikenhus.
  • Patrick Skoglund, vd för Sandvikenhus.

Bollen ligger hos Hyresgästföreningen, säger Sandvikenhus.

Om inte fastighetsbolaget får höja hyran som de vill, blir det inga hissar och fler våningsplan. Men om det går igenom får hyresgästerna betala 1 400 kronor mer i månaden.

Annons

– Många kommer inte att kunna bo kvar, säger Ulf Lööf, som bor i kvarteret.

Sandvikenhus och Hyresgästföreningen kan inte komma överens om hur stor hyreshöjningen ska vara i kvarteret Dalslänningen.

Fastighetsbolaget har under två år planerat och projekterat för att rusta och renovera i kvarteret och efter att ha vridit och vänt på varje krona kommit fram till en prislapp på 235 miljoner kronor.

Bland annat var planen att sätta in hissar och för att bidra till finansieringen skulle två våningsplan byggas ovanpå de tre husen och ge plats för 92 nya lägenheter.

I går höll Sandvikenhus presskonferens där de ville kommentera rykten, som de säger florerar kring vem som har satt stopp för projektet.

Fastighetsbolaget menar att det är Hyresgästföreningen med sin ovilja att gå dem till mötes med hyresnivån.

En nivå som, enligt Sandvikenhus, inte går att sänka.

– Hyreshöjningen på 1 090 kronor är den lägsta nivå vi kan lägga oss på om vi över huvud taget ska kunna göra det här. Kan vi inte komma överens om den summan blir det inget, säger Patrick Skoglund, vd för Sandvikenhus.

Han förklarar att projektet också handlar om att göra Sandviken mer attraktivt.

– Projektet har stor betydelse för hela Sandviken. Kvarteret ligger centralt, det är synligt för de som åker igenom staden. Det kan locka folk utifrån.

Men om projektet ska kunna förverkligas måste en genomsnittlig hyreshöjning på 1 090 kronor per år genomföras.

Men den reella hyreshöjningen för en trea på 80 kvadratmeter som i dagens läge kostar 5 900 kronor får en höjning på 1 400 kronor och en månadshyra på 7 300 kronor.

Något som Sven-Olov Nyberg, som bor i kvarteret, tror kan bli svårt för många att klara av.

– 70 procent av alla som bor här är pensionärer och många kommer att få flytta. Jag och min fru klarar det så länge vi är två, men blir man ensam kan det vara svårt, säger han.

Ulf Lööf, som också bor i kvarteret, håller med.

– Med den här hyreshöjningen innebär det att många inte kan bo kvar.

Representanterna för Sandvikenhus fick i går också svara på frågor från hyresgäster. En kvinna ställde den relevanta frågan:

– Vart ska vi som inte har råd att bo kvar här flytta?

Patrick Skoglund hade full förståelse för att höjningen kan vara tuff.

Men han förklarade att om projektet får klartecken kommer de som inte har råd att bo kvar att erbjudas alternativt boende.

Men Sandvikenhus förklarade också att det handlar om ansvar.

– Vi har ett ansvar att förädla beståndet. Sedan är det alltid tragiskt om hyresgästerna inte klarar av höjningen, men då vår vi erbjuda någonting annat, säger Håkan Bengtsson, styrelseordförande i Sandvikenhus.

Hyreshöjningen på 1 090 kronor är den lägsta nivå vi kan lägga oss på om vi över huvud taget ska kunna göra det här

Patrick Skoglund

Vd för Sandvikenhus

Mer läsning

Annons