Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rust – hyrorna blir för höga

/
  • Det blir ingen modernisering av bostadsområdet Dalslänningen. Hyresgästföreningen gick inte med på Sandvikenhus krav på en hyreshöjning för de boende i området.

Nu är det definitivt, det blir ingen modernisering. Efter långa förhandlingar med Hyresgästföreningen blev det igår nej till den föreslagna hyreshöjning som Sandvikenhus behövde för att kunna rusta Dalslänningen.

– Vi fick beskedet vid fyratiden i går eftermiddag, säger Jenny Glumoff, kommunikations- och marknadschef på Sandvikenhus.

Annons

Sandvikenhus hade gjort klart för Hyresgästföreningen att de hade fram till fredag på sig att godkänna bostadsbolagets planer.

De hade även lämnat ett sista förslag om en hyresstegring där hyrorna höjs successivt under en fyraårsperiod.

Men redan under gårdagen meddelade Hyresgästföreningen att de inte kan acceptera den hyresnivå som fastighetsbolaget behöver.

I ett pressmeddelande på torsdagen skriver Sandvikenhus att det är ett stort bakslag för fastighetsbolaget, hyresgäster, ägare och hela Sandviken att de inte kan genomdriva projektet.

De ber även alla hyresgäster om ursäkt om informationen kring projektet varit otydlig.

Patrick Skoglund, som är VD för bolaget, säger i pressmeddelandet att det renoverade kvarteret hade blivit en ögonsten i centrala Sandviken.

– Det är orealistiskt att tro att man kan göra en sådan här standardhöjning, utan en högre hyresnivå och det handlar inte om en orimlig höjning, säger Jenny Glumoff.

Sandvikenhus behövde en snitthyra på 1 090 kronor per kvadratmeter, men Hyresgästföreningen gick bara med på att höja till 1 028 kronor.

– Det är vår uppgift att sätta hyran på en skälig nivå. Men om hyresvärden har dyrare projekt får de inte låta det belasta hyresgästerna, de får ta från eget kapital, sade Mårten Gulin, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen till GD den första juli.

Sandvikenhus har förklarat att de inte skulle ställa någon hyresgäst på bar back, men de gäster som inte skulle ha haft råd med höjningen hade inte fått bo kvar.

– Det finns väl de som skulle säga att de vill bo där de bor, men om man inte klarar hyreshöjningen så kanske det inte funkar, säger Jenny Glumoff.

Sandvikenhus har också ett ägardirektiv att förse kommunen med 30 nya lägenheter varje år, ett mål som de inte kommer att kunna nå 2011.

– Det känns inte så bra, men det går inte i år, säger Jenny Glumoff.

Projektet med att höja standarden i Dalslänningen inleddes redan för sju år sedan och har kostat stora summor pengar.

Men det handlar främst om uteblivna hyresintäkter.

– I dagsläget står 29 av 123 lägenheter tomma och det kostar pengar, säger Jenny Glumoff.

I onsdags meddelade Sandvikenhus att ingenting kommer hända de närmsta tre åren om projektet Dalslänningen stupar, något som det alltså gjorde i går.

Mer läsning

Annons