Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill betala renoveringen

Högbo ridklubb står inför stora renoveringsbehov. Länsstyrelsen har hotat med stängning om inget görs, men vem som ska betala de dyra och omfattande renoveringarna är oklart.

Annons

Sedan länsstyrelsen gjorde en inspektion på Högbo ridklubb 2011 har föreningen haft ett krav på sig att renovera stallet, annars hotas man av stängning.

Men det är dyrt att renovera golven och hästboxarna, som myndigheternas krav omfattar.

Därför vände sig klubben till kommunen för att söka ekonomiskt stöd. Men tidigare i veckan fick klubben avslag från föreningsstödet.

– Vi tycker att boxarna hör till fastigheten. Så vi måste resonera med tekniska, att det ska vara dem som tar investeringen, det kan inte vi göra, det har vi inte budget för. Men den betalas via en hyreshöjning på tio procent och då tar vi den, eftersom att vi redan betalar hyran, säger Marie Lind, ordförande för föreningsstödet.

På tekniska kontoret är man införstådd med att renovering av golvet faller på deras lott.

Men att stå för renovering av stallets boxar är ingenting som förvaltningen tänker ta på sig.

– Vi tar golvet och boxar räknas som inventarier och det får klubben stå för, det är vi överens, om det var därför de sökte pengar hos föreningsstödet, säger Erika Ågren, förvaltningschef för tekniska kontoret.

Frågan om finansiering bollas alltså mellan två förvaltningar och i mitten står ridklubben, som inte har möjlighet att få fram så stora summor.

– Det finns inte en chans att klubben kan stå för så stora summor. Det handlar om upp emot en miljon kronor. Men vi kommer ta en ny diskussion med kultur och fritid. Vi måste ju svara länsstyrelsen på det åläggande som finns, säger Maud Wiklund-Andersson, styrelseordförande i Högbo ridklubb.

Hon är medveten om att tekniska anser att deras ansvar omfattar golv, väggar och tak, hon håller därför med om att boxarna är klubbens ansvar.

Men det finns ingen möjlighet för dem själva att finansiera den delen av renoveringen.

Länsstyrelsen är beredd att ge klubben flera år för att genomföra renoveringen.

Men då måste det finnas en tydlig genomförandeplan.

– Om klubben inte kan visa upp en handlingsplan för länsstyrelsen innan årets slut kan ett krav på snabbare renovering ställas.

Mer läsning

Annons