Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget åtal för treårings död

/

Ingen ska ställas till svars för att ha vållat treåriga Martins död på förskolan i Järbo.

Det konstaterar åklagarkammaren i Gävle återigen och lägger ned förundersökningen.

Annons

Våren 2011 omkom treårige Martin när han klättrade i ett träd på sin förskola i Järbo. Pojken fastnade med sin Jofa-hjälm i en gren och blev hängande.

Polisen inledde en förundersökning om vållande till annans död, men åklagare Micael Dahlberg valde att lägga ned den. Enligt honom hade personalen haft rimlig uppsikt över barnen.

Martins pappa Mattias Eriksson överklagade beslutet till Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg som ansåg att det fanns fler utredningsåtgärder att göra. Därför öppnades förundersökningen på nytt och har det senaste halvåret letts av chefsåklagare Patrik Säflund i Gävle.

Igår meddelade han att han kommit fram till samma slutsats som sin kollega:

– Beslutet är att förundersökningen ska läggas ned, säger Patrik Säflund.

Chefsåklagaren vill inte avslöja vad som kommit fram i de ytterligare förhör som hållits. Orsaken är att förundersökningssekretessen fortfarande gäller eftersom det finns möjlighet att begära överprövning på nytt.

– Det är en jättetragisk olycka, men all form av oaktsamhet är inte straffbar. Man måste ställa aktsamhetskravet i förhållande till miljön, säger han.

När treårige Martin fastnade i grenen fanns ingen vuxen tillräckligt nära till hands för att snabbt nog hjälpa honom ner från trädet. Pappan Mattias Eriksson har ännu inte bestämt om han ska försöka driva ärendet vidare eller ej.

– Jag tycker det är fruktansvärt att ingen kan bli ansvarig. Det klassas inte ens som ringa oaktsamhet, säger han.

Mer läsning

Annons