Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irriterad myggeneral

En koll i går visade att förekomsten av stickmyggor fortfarande är liten vid Nedre Dalälven.
– Med tanke på vad myndigheterna hittat på så var det en himla tur, säger bekämpningsledaren Jan Lundström.

Annons

Myggbekämparna Jan Lundström och Martina Schäfer kontrollerade i går hur mycket stickmygglarver som kläckts samt eventuell förekomst av översvämningar i nedre Dalälven-området. Resultatet var glädjande.

– Det är fortfarande lite översvämmat på några ställen, framförallt i Färnebofjärden, men larverna har inte kläckts i den omfattningen att det motiverar en bekämpning, säger Jan Lundström.

En viss förhöjning av antalet kläckta larver upptäcktes dock och det kan resultera i en liten ökning om några veckor.

Jan Lundström gläds åt befolkningens vägnar åt att en bekämpning med Bti inte är nödvändig – för den hade ändå inte gått att genomföra. Anledningen är förra veckans dom i Miljödomstolen.

– Det finns ingen möjlighet att bekämpa för tillfället. Domen är en katastrof, ett jaså, och så länge vi inte vet vad den vill säga så kan vi inte göra någonting, säger Jan Lundström.

Som GD berättade i förra veckan kan domen tolkas som att de kostsamma kraven på att följa upp besprutningarna mildrats något men allt är fortfarande höljt i dunkel, menar Jan Lundström.

Nu har NEDAB, som utför bekämpningen, låtit sina jurister kontakta en expert på just miljödomar, för att på så sätt få klarhet.

Jan Lundström är förgrymmad och menar att allt blev fel från början. Kraven på att bekämpningarna med Bti måste följas upp kostar NEDAB två miljoner kronor och bygger på en SLU-rapport som enligt Jan Lundström bara var tänkt som ett diskussionsunderlag.

– Man har bara lyft ut några meningar ur rapporten, säger han, och fortsätter:

– Myndigheterna har gjort trippelfel i det här. Först Miljödepartementets dåliga beslut, sedan Kemikalieinspektionen som måste ta samma dåliga beslut och så den här domen från Miljödomstolen som virrar till allting ytterligare. Ska inte en dom leda en rätt?

Mer läsning

Annons