Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskall arbetsmarknad väntar

134 anställda kan få gå från Ovako i Hofors – men i kategorin ”industriell tillverkning” finns just nu noll jobb att söka i västra Gästrikland.

– Om man jobbar inom industrin är det dags att börja fundera, säger Gabriella Persson Turdell, chef på Arbetsförmedlingen i Gästrikland.

Annons

Så långt som Arbetsförmedlingen hunnit mäta har varslen varit färre 2012 än 2011 i Gävleborg. Det kan troligen inte ens storvarslet på Ovako ändra på.

Men om man ser till möjligheten för de varslade att ta sig vidare till nya anställningar ser det desto mörkare ut.

Just nu finns inte ett enda jobb att söka inom industrin i västra Gästrikland, i alla fall inte på Arbetsförmedlingen. I kategorin ”installation, drift och underhåll” finns ett jobb att söka. Det är Sandvik som söker en elektriker.

I intilliggande Dalarna är arbetsmarknaden bättre generellt sett men även där är det tufft inom industrin, inte minst med anledning av att SSAB i oktober varslade 200 av sina anställda i Borlänge om uppsägning. Hos Arbetsförmedlingen fanns det i går tre lediga jobb att söka inom industriell tillverkning i Dalarna.

Enligt Gabriella Persson Turdell är omständigheterna just nu sådana att den som befinner sig i riskzonen för att bli uppsagd måste ta sig en ordentlig funderare på vilka steg man själv kan ta. Erfarenheten från 2008-2009 är att när industrin återanställer så är det högre kompetens som efterfrågas.

– Det handlar om att höja sin kompetens eller om att röra på sig geografiskt. Arbetsförmedlingen utbildar bara på marginalen men i Gävle finns ju en utmärkt högskola, och det finns även distansutbildningar. Sedan erbjuder kommunerna bra möjligheter till att laga sina grundskole- och gymnasiebetyg. Man måste utsätta sig för chansen att få jobb, säger hon.

I västra Gästrikland försätts Arbetsförmedlingen i beredskap för att kunna ta emot alla som blir uppsagda. Utöver Ovako har även Sandvikens Tryckeri, Bäckströms Mekaniska och Nobina varslat större grupper anställda om uppsägning den senaste tiden. Ovako har också gjort sig av med ett 80-tal visstidsanställda under året.

– Det här kommer vi att planera tillsammans med Ovako. Vi kommer också att träffa alla som blir uppsagda i grupper, så brukar vi göra, säger Kenneth Nordstrand, sektionschef på Arbetsförmedlingen i västra Gästrikland.

Han uppmanar alla som kan att så fort som möjligt börja se sig om efter ett nytt jobb, samtidigt som han är väl medveten om att det kan vara svårt att hitta ett.

– Många får nog fundera på ett annat yrkesval, säger han.

Mer läsning

Annons