Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till behandling i Norråsen

KUNGSGÅRDEN
Nu är det grönt ljus för det omdiskuterade behandlingshemmet för missbrukare i Kungsgården.

Annons
Efter många turer sa länsstyrelsen i går ja till Kungsgårdens Rehabcenter AB.
- Vad kul, vilken rolig överraskning, säger behandlingshemmets talesman, Lars Andersson, när Gefle Dagblad kommer med beskedet.

I startgroparna
I det gamla sjukhemmet Norråsen står nu personalen i startgroparna, berättar han.
- Det kan bli när som helst, i morgon eller nästa dag.
Men för en del grannar är det inte en fullt så rolig nyhet. Det har funnits och finns fortfarande en oro kring vad verksamheten kommer att medföra. Ökad brottslighet och lägre huspriser är några av farhågorna.

Många protester
I våras gick protesterna höga i Kungsgården. Till ett öppet möte kom närmare 200 personer. Och till bygg- och miljökontoret skickades omkring 300 namnunderskrifter, även om det visade sig att några hade skrivit sitt namn flera gånger. Det bygglov som beviljades i maj överklagades av en grupp av grannar. I mitten av augusti avslog länsstyrelsen överklagan och senare gav även socialnämnden i Sandviken sitt klartecken.
Därefter har protesterna utåt tystnat. En del har accepterat besluten, men hos andra har missnöjet fortsatt att bubbla under ytan.

Slutligt godkännande
Det som fattades i det här läget var endast länsstyrelsens slutgiltiga godkännande, som alltså kom i går. Det beslutet kan bara överklagas av socialnämnden. Kungsgårdens Rehabcenters ägare, Åke Eriksson, ser framåt.
- Nu ska vi leva upp till ryktet och genomföra det vi sagt. Man får räkna med att det blir rädslor och sånt, säger han.
Den verksamhet som nu startar är endast anpassad för människor i arbetslivet. Tanken är att företag som har anställda med missbruksproblem ska kunna ge dem chans till rehabilitering på det nya behandlingshemmet. Vården ska följa en tolvstegsmodell, den så kallade Minnesotamodellen som bygger på att lära sig ta ansvar.
Behandlingshemmet har tillstånd för att ta emot 20 patienter. Men så många kommer det inte att bli med en gång, berättar Lars Andersson. Alla som arbetar med patienterna ska själva ha haft erfarenhet av programmet, antingen som missbrukare själva eller som anhörig.
JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons