Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag hjälper gärna Kurt”

/
  • Georgios Toris är från årsskiftet tjänstledig från polisen. Därför går han nu ut och ställer upp för Kurt Wallström som fick bilen förstörd i somras av en omärkt asfaltskant på E 16 vid avfarten mot Sandviken. Anledningen att Georgios Toris har väntat beror på att han uttalar sig nu som privatperson och säger att det inte är polismyndighetens ståndpunkt han framför.

Kurt Wallström fick bilen förstörd på grund av vägarbete. Trafikverket vägrar dock att ersätta honom och säger att det fanns varningsskyltar. Men nu får han uppbackning från oväntat håll.

Annons

GD har tidigare berättat om Kurt Wallström som fick bilen förstörd när han körde på en asfaltskant på E 16, dåvarande riks 80 den 3 augusti 2012.

– Jag körde inte fort och såg inga varningsskyltar om höga kanter. Efteråt kändes bilen väldigt konstig, den gnällde i kurvor och liksom svängde av sig själv, sade han till GD i november.

Det visade sig att fjädrarna hade gått sönder, något som kostade 5 000 kronor. Bilmekanikern sa till Kurt att orsaken till skadan sannolikt berodde på smällen vid vägkanten.

Därför begärde han ersättning från Trafikverket, men fick avslag med motiveringen att det fanns skyltar som varnade för den höga kanten. Men nu får Kurt stöd för sin historia.

När polismannen Georgios Toris läste om Kurt Wallström i Gefle Dagblad blev han arg och kände att han ville ställa upp.

– Jag hjälper gärna Kurt, min uppfattning och jag tror att många av mina gamla kollegor håller med, är att det var dåligt skyltat.

Anledningen att Georgios Toris väntat med att gå ut och ställa upp för Kurt Wallström beror på att han nu har tagit tjänstledigt.

Han vill att det ska framgå att det är han som privatperson som uttalar sig och att det inte är polismyndighetens ståndpunkt han för fram. Men i sin polisroll passerade han platsen många gånger under den aktuella perioden och såg bilister som tvingades panikbromsa inför kanten.

– Vi åkte där hela sommaren. Jag blev överraskad, förvånad och förbannad att det var så dåligt skyltat vid den kanten. Det är motorväg och man behövde komma ner i krypfart för att det inte skulle smälla till när man åkte över kanten.

Tove Sundberg är jurist på Trafikverket och hävdar att entreprenören sagt att varningsskyltar funnits på plats. Hon kan inte uttala sig i det specifika ärendet eftersom det fortfarande utreds. Men hon säger att av det som framkommit hittills har en bedömning gjorts att det inte finns fog för skadestånd.

Georgios Toris blev arg när han fick höra om Trafikverkets inställning, efter att ha sett hur det var på platsen.

– Det handlar om civilkurage, att ställa upp när en person blir orättvist behandlad. Och det är precis vad Kurt Wallström har blivit. Trafikverket vägrar att ersätta skadorna, trots att bilverkstaden säger att de med största sannolikhet uppkom när han har körde över kanten.

Mer läsning

Annons