Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag skulle aldrig kunna skada ett djur”

/
  • Mikael Arbinger anmäldes tidigare i veckan för djurplågeri. Nu vill han reda ut missförståndet – det är hundsporten spring pole han ägnar sig åt, och ingenting annat. Mikael ­tränar med sina hundar varje dag, och han berättar att han aldrig skulle kunna skada dem.
  • Familjen är samlad. Mikael Arbinger håller i tvååriga Donna, och hans flickvän Jelena Beliabskaia håller i den tio månader gamla Ice.
  • Arkivbild
  • Mikael använder ett cykeldäck som Donna får bita tag i. Tidigare hade han ett rep med tygbit, men den slets ut.

GD träffade i går den man som tidigare i veckan anmäldes för djurplågeri. Mikael Arbinger som han heter förklarar att det är ett totalt missförstånd och att det varken har funnits någon strypsnara eller att något djur har plågats. Vad det handlade om är den, framförallt i USA, ­populära hundsporten spring pole.

Annons

Mikael Arbinger har hållit på med spring pole i två år. Han såg det på internet och blev intresserad. I samma veva skaffade han hunden Donna som är en Red Nose Pitbull Terrier.

– Det är världens snällaste hund. Hon har aldrig gjort någon illa. jag brukar ha henne med när jag träffar mina syskonbarn och det går jättebra, säger han.

Både han själv och hans vänner brukar träna sina hundar genom att öva spring pole med dem.

På internetsidan You Tube finns många filmsekvenser där sporten visas upp och Mikael berättar att det är ganska stort i USA. Men här hemma i Sverige har intresset ännu inte nått den breda skaran.

– Det är en stor sport i USA där man också tävlar med hundarna, berättar han.

Det går ut på att man hänger upp ett rep med en tygbit i nedre ändan, eller i Mikaels fall, ett cykeldäck. Sedan får hunden hoppa upp och bita sig fast och den hund som hoppar högst och håller sig kvar längst vinner. När Mikael hänger upp däcket i en ställning bakom Söderskolan i Björksätra blir Donna helt till sig. Hon sitter och gnyr och småskäller och verkar knappt kunna vänta tills hon får klartecken från husse att hoppa upp. När hon gör det hänger hon kvar länge och morrar åt däcket och vägrar ge upp kampen mot däcket.

Men att det är så okänt är något som kan leda till missförstånd, menar Mikael.

– Många tror att man ”kampar”, att man hetsar hundarna, men det är bara för att de inte vet vad det handlar om. Det är bra för hunden och hela kroppens muskulatur får träning, säger han.

Det syns på Mikael Arbinger att hundarna Donna och Ice, som är hans andra hund, är bland de käraste han har och Mikael säger att han aldrig skulle kunna utsätta dem för djurplågeri på något som helst sätt.

– Det kändes helt sjukt när jag läste i tidningen och förstod att det var jag som var anklagad. Jag skulle aldrig kunna skada ett djur. Jag hade en hund tidigare och när den gjorde sig illa så åkte jag till Västerås med den för att få vård. När jag sedan bodde i Gävle åkte vi tillbaka en gång i veckan för rehabilitering, säger han.

När han fick reda på att han hade anmälts gjorde han en motanmälan om falskt angiveri.

Mer läsning

Annons