Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Davik avgår som ordförande för SEAB

Efter den senaste tidens stora uppmärksamhet kring Sandviken Energi med bland annat vidlyftig representation, väljer nu styrelseordföranden, Jan Davik avgå. Det framgår i ett pressmeddelande som skickades ut under fredagsmorgonen.

Annons

I pressmeddelandet säger Jan Davik att han är djupt ångerfull och att han har brustit i sitt ledarskap och därmed avgår. 

Det sker mot bakgrund av den granskning av energibolaget som inleddes av företagaren Tomas Roslund. Under allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige i oktober ställde han frågor kring representation som hållits i bolaget hyrda loge på Läkerol arena. Frågorna och följande rapportering ledde till att bolaget sade upp logen på arenan.

Man gick även ut och sade att kommunkoncernens personalpolicy, med riktlinjer för att bjuda på alkohol skulle antas. Därmed drog man ett sträck över det som varit, sade Jan Davik i ett pressmeddelande.

Men kvittounderlag som GD senare tog del av visade en omfattande representation som varit löpande på restauranger i bland annat Stockholm och på skidanläggningen i Sälen.

I torsdags kom så ännu ett pressmeddelande. Då gick Sandviken Energi ut och berättade att Alfons Kubulenso stoppats i en nykterhetskontroll 2011 och blivit av med körkortet under två månader.

Jan Davik hade då inte sett någon anledning i att informera styrelsen om händelsen, något som Jörgen Sjöstedt, styrelseledamot ifrågasatte i gårdagens tidning. Han sade också att det kommer bli en fråga under kommande styrelsesammanträde.
Jan Davik ville under torsdagen inte svara på några frågor, utan hänvisade till pressmeddelandet. Men på fredagsmorgonen meddelade han att han nu avsäger sig alla sina uppdrag, både i bolaget och politiskt.

– Jag har brustit i mitt ledarskap och vill med anledning av detta meddela att jag med omedelbar verkan lämnar mitt ordförandeuppdrag i SEAB, Sandvikens KF samt övriga politiska förtroendeuppdrag. Jag gör det för att SEAB ska kunna starta sin långa och mödosamma resa att återskapa sitt förtroende hos både kunder och medborgare. Jag gör det också av omtanke om mitt parti som jag inser att jag förorsakat skada genom mitt bristande omdöme. Jag är djupt ångerfull, säger Jan Davik i pressmeddelandet.

När GD pratar med honom på fredagsförmiddagen säger han att han nu ska satsa helhjärtat på sitt vanliga jobb, på Sandvik.

Har du fått några kommentarer från styrelsen eller partiet efter att du informerat om ditt beslut?

– Ja, jag har fått kommentarer från alla håll. Men det är något som är mellan oss berörda.

Tar vice ordförande över nu?

– Ja, jag har redan talat med Margareta Wigren och vi har haft den diskussionen. Hon kliver in och tar ledarerollen tillfälligt.

Niklas Sundin

Mer läsning

Annons