Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jerry - en av få män i förskolan

/

Tre procent. Större än så är inte andelen män bland landets förskollärare.

– Jag var färdigutbildad 1991. Nu tjänar jag 24 070 kronor i månaden, förklarar Jerry Berg på förskolan Fäbodgården.

Annons

Sveriges förskolor är landets mest enkönade arbetsplatser.

Männens andel av samtliga förskollärare är endast tre procent, en siffra som varit stabil i decennier. Trots att män under den tiden kommit in i andra kvinnodominerade yrken, som vården, så att ingen i dag reagerar på att en sjuksköterska är en man.

– Barnen skulle ha stor nytta av fler män som jobbar på förskola. Man ska inte göra skillnad på kvinnligt och manligt – men det är skillnad. Man ser hur pojkarna sugs till de få som finns, för att spela innebandy eller sparka boll, det blir en naturlig grej.

Det säger Jerry Berg, förskollärare på Fäbodgården i Sandviken.

– En del barn kommer från hem där föräldrarna har separerat och kan inte ha så bra kontakt med pappan. Fler manliga förebilder i förskolan skulle barnen verkligen dra nytta av. Även att alla fick se att både män och kvinnor kan ha alla jobb vore en bra sak att visa.

Jerry Bergs intryck är att det fanns fler manliga anställda i förskolan för 10-15 år sedan. På frågan varför de slutat uppehåller han sig nästan inte alls vid risken att bli utpekad som pedofil, men desto mer vid lönefrågan och möjligheten till karriär.

– Efter 20 år i yrket tjänar jag 24 070 kronor i månaden. Löneförhöjningen på några hundra åt gången är rent ut sagt löjlig. Allt annat, mat, bostad och vad det är, blir dyrare utan att lönen blir högre.

Därför försvann Jerry Bergs tidigare, manliga kolleger en efter en till annat. Han vet inte själv om han stannar i yrket till pensionen.

– Jag har ju ingen att jämföra med som har gjort det före mig. Visst kan det bli så, för ingen dag är den andra lik och man få mer tillbaka än man ger.

Mer läsning

Annons