Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbprojekt hänger på stöd från stiftelser

27 miljoner kronor vill Sandvikens kommun satsa för att få unga och invandrade arbetslösa i jobb. Men det förutsätter att Göranssonska stiftelserna skjuter till fyra miljoner.

Annons

GD har tidigare berättat om den tidigarelagda satsningen på jobblösa i Sandviken.

Kommunen vill genomföra projektet med start redan i höst men en förutsättning är att Göranssonska stiftelserna går in med fyra miljoner kronor, enligt kommundirektören Ann-Katrin Sundelius.

En ansökan till stiftelserna är inlämnad.

– Vi har haft ett möte med dem där vi presenterade projektet och nu avvaktar vi ett besked, säger Ann-Katrin Sundelius.

Om det blir ett positivt besked startar projektet så fort kommunstyrelsen gett klartecken. Blir det däremot ett negativt besked får kommunen och projektpartnern Arbetsförmedlingen tänka om.

– Det får vi försöka hantera då i så fall. Men vi vill gärna att det ska vara ett gemensamt projekt, säger Ann-Katrin Sundelius.

Tanken är att insatser ska riktas mot de grupper som enligt kommunen och Arbetsförmedlingen löper störst risk att hamna i långvarig arbetslöshet, i första hand unga och invandrare.

Inom de kommunala förvaltningarna kommer 20-25 personer ur målgruppen att kunna få anställning, i de flesta fall med någon form av lönebidrag som stöd. Därutöver ska 10-15 personer erbjudas plats i särskilda arbetslag som bland annat ska syssla med skötsel av vissa bostadsområden och idrottsanläggningar, ofta i samarbete med några av kommunens idrottsföreningar.

Bakgrunden till den planerade satsningen är att Sandviken har länets högsta arbetslöshet bland unga. I juli var nästan tolv procent av den registrerade arbetskraften i ålderskategorin 18-24 år helt sysslolösa, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Mer läsning

Annons