Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubel mötte Bernt-Olov

/
  • Det blev mer än fullsatt i Sandvikens folkbibliotek när författaren Bernt-Olov Andersson framträdde på lördagen.
  • Marie Ternström får ett exemplar av ”Kanalen” signerad av författaren Bernt-Olov Andersson.

Bygget av kanalen blev grunden till Sandviken. Nu har det blivit en bok också. Bernt-Olov Andersson nya roman fick ett bejublat mottagande i går på Sandvikens folkbibliotek.

Annons

Cirka 150 personer kom till biblioteket för att vara med på den så kallade releasefest som arrangerades med anledning att Sandvikenförfattaren Bernt-Olov Andersson ger ut sin nya bok ”Kanalen”.

Att Bernt-Olov var på hemmaplan var tydligt. Han möttes av stormande bifall när han läste ur romanen och framförde sånger tillsammans med musikgrupperna Starka Band och Sätra Bälg och Strängar.

– Fantastiskt kul att så många kommit. Jag har jobbat med den här boken i över tre år och tycker att det är det bästa jag skrivit, sa Bernt-Olov Andersson.

Hans bok är en skildring av hur livet tedde sig för de 300 kanalbyggare som för 150 år sedan kom till det som i dag är Sandviken men som då bara var ödemark. Kojkolonier med namn som ”Lusenhamn” och ”Loppstan” växte upp. Livsvillkoren var usla och många for illa.

– Tänk er att som kvinna föda barn i en koja mitt i vintern.

Bernt-Olov Andersson har försökt beskriva skeendet så realistiskt som möjligt.

– Jag har velat balansera historieskrivningen.

De människor som kom för att bygga kanalen kom från alla delar av landet. Resultatet blev inte bara en ny kanal och grunden till ett nytt samhälle – utan också en ny dialekt.

– Vi tog det bästa ur alla dialekter och gjorde om det till Sandvikenmål, skämtade Bernt-Olov Andersson.

Mer läsning

Annons