Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamilla: Våga bry dig

/
  • Lucas (till vänster) fick ett epileptiskt anfall, Andreas blev nedslagen. Ingen av dem fick hjälp. Det fick  Kamilla Ferry att starta ”Banga inte ur”.

Först fick sonen ett epileptiskt anfall – utan att någon brydde sig.

Sedan misshandlades brorsonen – samma sak.

Det blev startskottet för projektet ”Banga inte ur”:

Annons

– Det var viktigt för mig att göra något, säger Kamilla Ferry.

Lucas, elva, och Andreas, 22 är nära släkt.

Men de har en till gemensam nämnare.

Den handlar om att när de som mest behövde hjälp, var det ingen som brydde sig, eller ens orkade ringa efter ambulans.

– Det har blivit råare. Därför blev det viktigt för mig att göra något, säger Kamilla Ferry, mamma till Lucas och faster till Andreas.

Hon berättar om händelserna som fick henne att starta ett antivålds- och civilkurage-projekt för elever i femte klass i Sandvikens kommun.

– Det var strax före jul. Lucas var utomhus på Nya Bruket. Han har epilepsi och nu fick han ett anfall. Men i stället för att hjälpa var det människor bara klev över honom. Som inte brydde sig alls, inte ens tillräckligt mycket för att ringa efter en ambulans.

Knappt två veckor senare inträffade nästa händelse.

– Ja, det var nyårsnatten. Andreas blev nedslagen. När han försökte få hjälp sa folk nej, berättar Kamilla Ferry.

Andreas fyller i:

– Det kom ett slag från sidan. Det kom flera slag. Jag bröt näsbenet men det syns inte nu för de opererade det så att det blev rakare än innan, som mamma säger.

– Men jag försökte få hjälp. Det var två personer, jag måste ha frågat dem fyra gånger om de kunde hjälpa mig. Det ville de inte, och sedan gick de inomhus så då kunde jag inte fråga dem mer.

– Efter det försökte jag titta in i fönster för att se om det var tänt någonstans. Men det var det, säger Andreas.

Det ordnade sig för Lucas, och Andreas kom så småningom till sjukhus. Men för Kamilla Ferry blev det ”för mycket”.

– Det hände så tätt inpå varandra. Jag ville reagera på något sätt. Så jag ringde Konsthallen utan att egentligen veta vad i detalj. Men jag hade en idé om kreativt skapande och att det är nyttigt efter ett trauma, säger hon.

”Banga inte ur”, ett projekt om att bry sig, började ta form. Och i september ger sig Kamilla Ferry ut på skolorna i Sandviken för att träffa och prata med femteklassare om det. De erbjuds att komma till en workshop som pågår under en vecka i Konsthallens nyöppnade bildverkstad. Folkbiblioteket ville också hoppa på projektet och erbjuder aktiviteter i sina lokaler.

Resultaten av elevernas insatser visas under en utställning på Konsthallen som öppnar i slutet av november.

Kamilla Ferry valde att vända sig med sitt budskap, om att bry sig litet mer om varandra, till just den här åldersgruppen av en anlening.

– Brottsförebyggande rådet och polisen träffar ungdomarna i högstadiet. Och jag tänkte att de som går i femte klass har hunnit börja tänka efter kring vad som är bra och dåligt.

Kanske kan dessa 11-åringar bli ett annats slags vuxna än de som Kamilla Ferrys son och brorson råkade ut för:

– Man kanske inte vågar hjälpa den som behöver det. Jag kan förstå det, det finns så mycket droger och annat. Men jag tycker att man åtminstone kan bry sig så mycket att man ringer efter en ambulans, avslutar Kamilla Ferry.

Mer läsning

Annons