Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan kameror i huset avskräcka pyromanen?

/
  • Oron är stor på Tallbacksvägen 17. Flera i huset är gamla och har personliga assistenter, berättar husvärden Jan Fernstedt.
  • Här precis innanför dörren till källaren sattes en hög med tidningar i brand natten till i går.Polisen spärrade av brandplatsen för att göra en teknisk under­sökning.

Tallbacksvägen 17 i Sandviken drabbades av en femte anlagd brand i går natt. Den här gången sattes det eld på en tidningshög i källaren.

Nu vill Sandvikenhus sätta upp kameror för att förhindra fler bränder.

Annons

Tallbacksvägen 17 i Norrsätra i Sandviken håller på att utvecklas till ett skräckhus efter fem anlagda bränder på kort tid. Så sent som i måndags brann det dessutom för andra gången i en garagelänga inte långt därifrån.

Totalt har åtta anlagda bränder drabbat området sedan i oktober i fjol.

Branden natten till i går anlades strax innanför en dörr till källaren. En bunt med tidningar tuttades på och orsakade rökutveckling och att väggarna sveddes ordentligt.

Stickande röklukt och en hög med aska vittnade morgonen efter om vad som hänt.

Räddningstjänsten larmades till platsen vid tretiden.

Yvonne Berg bor i huset och vaknade mitt i natten av brandröken.

– Jag tänkte att nu är det kört igen, säger hon.

Hon tittade ut genom fönstret och fick se tre brandbilar vid källaringången. Redan efter tredje branden i huset var hon orolig och sa att hon skulle flytta ifall det brann igen.

– Vi är ännu oroligare nu. Men jag vet inte vad jag ska göra. Jag har bott i huset sedan 70-talet. Största problemet vi haft förut har varit ungdomar som spelat musik för högt. Men det är ju ingenting mot det här. Det känns hemskt att det brinner ungefär vid samma tider om nätterna.

Även Jens Wiklund kände oro efter tredje branden, både för sin egen och sin dotters skull.

– På senaste mötet fick vi höra att vi, med alla åtgärder som vidtagits, bor i Sandvikens mest brandsäkra hus. Så jag förstår inte hur det kunnat brinna igen, säger han nu.

På Tallbacksvägen 17 bor flera äldre personer. Nio av dem är över 70 år och fyra är äldre än 80 år.

Jan Fernstedt är husvärd i fastigheten.

– Klart att de som bor i huset är rädda och nervösa. Många mår ju inte bra. Flera i huset är gamla och har personliga assistenter.

Polisen spärrade av brandplatsen för teknisk undersökning i går. Misstanken är att en pyroman härjar i området.

– Vi tror att det är någon som bor i närheten. Bränderna sker i ett begränsat område och alla möjliga dagar i veckan, säger Mikael Hedström, presstalesman hos polisen.

Enligt honom är de här brotten så svåra att utreda att det nästan krävs att förövarens tas på bar gärning för att kunna fällas.

Han berättar att polisen gjort mycket för att förebygga fler bränder och lösa fallet.

– Jag kan inte avslöja alla metoder vi använder. Men vi har knackat dörr och fått in tips som vi har bearbetat. Vi är tacksamma om vi får in fler tips på 114 14. Även saker som verkar oväsentliga kan ha stor betydelse för utredningen.

– Vi har haft återkommande möten med räddningstjänsten, hyresvärden och de som bor där, bland annat för att få till någon slags grannsamverkan.

Sandvikenhus har tidigare vidtagit rejäla åtgärder för att slippa fler bränder i huset. Brickor med tagsystem har installerats, brandlarm direktkopplade till SOS har satts upp och väktare har anlitats för att gå ronder och hålla koll på området.

Efter de senaste bränderna vidtas ytterligare åtgärder.

Sophusen ska få sprinklers i taken och väktarna ska finnas på plats hela natten.

Jens Björklund, områdeschef för Sandvikenhus, säger att de nu också ansökt om att få sätta upp kameror i huset på Tallbacksvägen 17.

– Vi måste se till att hyresgästerna känner sig trygga, tryggheten för hyresgästerna är viktigast av allt och därför agerar vi med alla medel vi kan, säger han.

Vi tror att det är någon som bor i närheten. Bränderna sker i ett begränsat område.

Mikael Hedström,

polisens presstalesman

Mer läsning

Annons