Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanslichefen blir kommunchef i Tierp

/
  • För elva år sedan började Yvette Axelsson som inköpschef på Sandvikens kommun. Därefter har hon varit kommunjurist och kanslichef. Men den 1 november inleder hon en ny karriär som kommunchef i Tierp.

Hon började som inköpschef för elva år sedan. Sedan avancerade hon till kommunjurist och kanslichef i Sandvikens kommun.

Nu tar Yvette Axelsson nästa steg och byter samtidigt kommun. Den 1 november blir hon kommunchef i Tierp.

– Det är med blandade känslor som jag lämnar Sandviken, men på det stora hela känns det bra.

Annons

Hennes kontor ligger högt upp i kommunhuset. Från de stora fönstren har man en god uppsikt över vad som händer nere på torget.

– Jag kommer inte att ha lika fin utsikt på mitt nya rum, säger Yvette Axelsson och skrattar till.

Hon började sin tid inom kommunen som inköpschef, ett jobb som hon tyckte mycket om. Arbetet gick mycket ut på att fortsätta bygga upp inköpsfunktionen.

Och hon fick genomslag i kommunen, något hon lägger till att hon gillade.

– Mitt jobb gjorde att kommunledningen fick upp ögonen för LOU, lagen om offentlig upphandling och det regelverk som det tillhör.

Under sin tid som juridiskt ombud för kommunen har hon varit med om en del. Ett av de ärenden som hon lyfter fram är den rättsliga tvisten kring Sandbacka Park. Frågan handlade om kommunens rätt att bygga lokaler åt näringslivet.

– Det gick inte vägen för oss i domstolarna. Men det blev en ändring i kommunallagen. Befogenhetslagen infördes, och den säger att kommuner får möjlighet att bygga lokaler åt företag i större utsträckning. Så det var ganska stort ändå.

Uppdraget som kommunjurist handlar om att föra fram gällande rätt och kommunallagen, något som inte alltid stämmer överens med vad man vill inom kommuner.

– I sådana lägen har det ibland varit tungt. Men jag har ändå alltid åkt till mitt arbete med glädje.

Som kommunchef i Tierp kommer dock helt andra frågor att ligga på hennes bord.

– Tierp lockar för att de har en annan idé kring hur man vill utveckla kommunen. Det finns till exempel inga nämnder utan man har kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

Yvette Axelsson berättar att hon kommer att vara länken mellan politiken och tjänstemännen. Men på frågan vad som kommer göra henne till en bra kommunchef måste hon stanna upp och fundera.

– Det är en svår fråga. Men jag har en förmåga att se helheten och se vad som behöver göras. Jag är också bra på att delegera, det finns oerhört mycket kompetens hos andra och den är det viktigt att lyfta fram.

I dag slutar hon och vid dagens slut lämnar hon både sitt kontor och Sandviken för sista gången. Förutom erfarenheter tar hon med sig en vision.

– Jag tar med mig Sandvikens vision: I Sandviken är världen alltid närvarande, här känner vi oss hemma och gör varandra bättre. Det är något som vi alla borde ta till oss, var vi än bor.

Mer läsning

Annons