Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek och omtanke i maten

/
  • Från stekbord till servering går det snabbt. Maten ska vara bra, gjord från grunden och snyggt upplagd. Ronnie Karmeborg ser till att allt fungerar. Men helheten fungerar eftersom köksteamet är sammansvetsat och har arbetat tillsammans i över 15 år.
  • Vid sidan av lunchserveringen tar även Storsjömässen emot beställningar. Anneli Mattsson jobbar vanligtvis i disken. Men rycker in i kallskänken och hjälper till ibland.
  • Lennart Karlsson är köksansvarig. Tillsammans med Ronnie Karmeborg och resten av personalen gör de det möjligt att servera 1 200 luncher om dagen.
  • Åke Wahlberg och Jan Een går ofta till Storsjömässen och äter lunch. Att det är bra mat och lättillgängligt är övervägande fördelar. Men den trevliga personalen gör sitt till också.
  • Åsa Green-Sundkvist är van i köket och är samspelt med Ronnie Karmeborg.

Det första man ser när man tittar in köket är en 200 litersgryta. I den, och två andra hundralitersgrytor, kokar dagens rätt, ärtsoppa, som givetvis serveras med pannkaka. Det är torsdag och lunchdags på Storsjömässen inne på Sandvik.

Annons

Här har personal kunnat smörja kråset sedan 1979. Då, vid invigningen var det nära att mässen fick namnet Pölsverket. Förslaget stoppades dock i sista stund och det nuvarande namnet kröntes. Och blickar man ut bakom mässen ser man Storsjön breda ut sig och glittra i novembersolen.

Men inne i köket är det inte lika fridfullt. Här lagar tolv personer mat till 1 200 personer, varje dag. Strax efter klockan elva på förmiddagen är det full aktivitet i köket. Kockar springer om varandra med tallrikar, tittar till maten på stekborden och garnerar rätter innan de lämnas ut till luckan. Samtidigt växer kön av hungriga arbetare ute i restaurangen.

Vid ett av stekborden står köksmästare Ronnie Karmeborg och vänder wienerschnitzel. Det är ett av veckans specialerbjudanden och med tanke på hur många schnitzlar som tillagas den här dagen, verkar det vara ett populärt alternativ.

Han är inne på sitt 25:e år i köket och tycker fortfarande att det är lika kul som när han började.

– Det är bra arbetstider och sedan är det väldigt bra arbetskamrater. Vi har jobbat ihop så länge så vi är som en familj, säger han.

De senaste 13 år har han varit köksmästare. Det betyder att det är han som bestämmer vad som ska stå på menyn. Men att variera sig har aldrig varit något problem, eftersom att gästerna hjälper till på sitt eget sätt.

– Eftersom det är så många stammisar som har kommit hit i så många år blir det bara små förändringar. Men de vet vad de vill ha. Vi lagar åt Göranssonska skolan också och det är några i personalen där som måste få fläsk och paltbröd, varje tisdag. Annars hör de av sig.

Nyckeln till framgång i köket stavas planering. Något som Ronnie Karmeborg och huvudansvarige Lennart Karlsson gör i detalj. Men i ett storkök av den här kalibern skulle man kunna tänka sig att personalen gör det lätt för sig själva och använder mycket halvfabrikat. Så icke på Storsjömässen.

Här gör man i stort sett allting från grunden. Tillagningen av torsdagens ärtsoppa inleddes till exempel redan under onsdagen då ärtor lades i blöt.

– Det är viktigt att tänka på kvaliteten. Men det måste finnas kärlek och omtanke i maten också, säger Lennart Karlsson.

– Vi lagar nästan all mat från grunden, för gästernas skull. Men också för vår egen. Man vill kunna stå för det man gör och vara stolt över det. Det är värt mycket, berättar Ronnie Karmeborg.

När klockan har hunnit bli halv tolv har kön växt sig lång ute i restaurangen. Dagens rätt och rester från tidigare under veckan läggs upp av Margareta Kärrstedt och hennes kollegor ute i serveringen.

– Det är ett väldigt omväxlande jobb måste jag säga. Det är aldrig tråkigt, säger hon samtidigt som hon serverar ärtsoppa och pannkakor.

Mitt emot henne står Jan Een som arbetar på ett av rörverkens personalkontor. Han går ofta hit och äter. Den här dagen har han valt lunchkorv med Bostongurka.

– Det är bra mat och trevlig personal, säger han och blinkar till Margareta Kärrstedt.

Lika lugnt som det är i kön till serveringen, lika hektiskt är det inne i köket. Men i ett av hörnen lyser stressen med sin frånvaro.

Där står Anneli Mattsson och Britt-Marie Skagerberg och jobbar med en annan av Storsjömässens uppgifter, beställningsjobb. Den här dagen ska de göra 18 smörgåstårtor som är beställda av en av Sandviks avdelningar.

Anneli Mattsson jobbar vanligtvis i disken, men när någon från kallskänken är borta rycker hon in.

– Det är kul att det är så omväxlande, att man kan hoppa in på andra stationer ibland, säger hon.

Tillsammans med Britt-Marie Skagerberg som står mitt emot och brer ut 40 liter räkröra över bröd ser de till att tårtorna blir klara i tid. På frågan om varför de tycker om sina jobb svarar de samstämmigt.

– Det är ju så trevliga arbetskamrater, och man jobbar bara dagtid.

När lunchen är över har 1 200 personer blivit mätta och gått tillbaka till sina jobb. För kökspersonalen betyder det att dagens stress är över och möjlighet till en stunds vila innan morgondagens mat börjar förberedas.

Då är det fredag och på menyn står entrecote.

Mer läsning

Annons