Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karnevalsstämning i Sandviken

/
  • Det var folkfest när studenterna samlades med föräldrar och vänner i Stadsparken i går. För studenterna fortsatte festen hela natten.
  • Dennis Lundkvist får njuta av det fria livet i en vecka, sedan är det dags att jobba, som lastbilschaufför.
  • Elin Ivarsson säger att det känns jättebra att ha tagit studenten. I sommar ska hon jobba på Sandviks ångkraftsstation och se till så att alla anläggningar får luft och värme. Men först ska hon åka flak och gå på klassfest. Hennes pojkvän, Erik Hedlund har gått byggprogrammet på Bessemergymnasiet och fick stipendiet Årets lärling och fick därmed en lärlingsplats på Skanska och 1500 kronor i presentkort.– Det kändes jäkligt kul, jag fick det för att jag var duktig. Jag börjar på måndag.
  • Tora Kastman som har gått handelsprogrammet sände iväg ballonger med sina klasskompisar.Studenterna gick fram klassvis och tackade och tackades för de tre åren som varit. Nu är det dags för nya utmaningar.

Tåget av studenter ringlade genom Sandviken under fredagen och det var karnevalsstämning bland studenterna på Bessemergymnasiet och Göranssonska skolan.

Annons

På fredagen gick studenterna genom Sandviken, från kyrkan till Stadsparken för att hyllas och hylla. Det var sång och glada miner. I Stadsparken gick studenterna som vanligt fram klassvis på kullen och sade några väl valda ord till folkhavet av vänner, släkt och föräldrar som väntade nedanför. Lärare tackades, det sjöngs hemsnickrade sånger och ballonger släpptes upp i det blå.

En av klasserna tog ett lite djärvare grepp när deras chans att prata i mikrofonen kom:

– Alla ni som går i 1:an och 2:an, ni har allt slit kvar. Och alla ni vuxna, vi kommer sno era jobb.

När alla studenter hade samlats sjöng de studentsången innan de gick ner och möte sina familjer.

En av dem var Dennis Lundkvist som gått FPTP - 08.

– Det känns bra. Nu ska jag åka på flak, sedan hem till familjen och ikväll blir det flak i Gävle.

En veckas sommarlov får han, men sedan börjar allvaret.

– Jag ska köra lastbil för Ragnsells i sommar.

I mängden av människor som stod och väntade på de bekymmerslösa ungdomarna fanns stolta föräldrar. En av dem var Stefan Åkerlind, pappa till Fredrik som går ut från samhällsprogrammet på Sandvikens gymnasium.

– Det är väl härligt det här. Det blir partaj i morgon, men lite idag också, säger han.

Det var folkfest i parken och studenter och föräldrar kramades, blommor hängdes runt halsar och champagnekorkarna flög i luften. Men sedan var det dags att åka ”studentflak” och det tutades, bandspelare sattes igång och en och annan vuvezela hördes tjuta över alltihop. En av dem som hade klättrat upp på flaket till en traktor var Johan Allansson som gått ut teknikprogrammet.

– Nu ska vi åka flak, sedan blir det familjen och sedan ”förkaka” innan vi går ut och festar, sa han glatt.

Mer läsning

Annons