Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina – hot och hopp för det svenska stålet

/
  • Barbro Holmberg hälsade välkommen till IT-Forum på Sandbacka Park.
  • ”Uddeholm, till exempel, kan nästan ge bort stålbitarna eftersom man kan ta betalt för servicen i stället.” Jernkontorets VD Bo-Erik Pers anser att svenska stålproducenter måste kunna sälja mer än bara stål.

Hur ska Sandvik och Ovako möta konkurrensen från Kina, där miljölagstiftningen är svag och demokrati saknas?

– Det kommer att krävas något extra av svenska stålföretag, sa Jernkontorets chef Bo-Erik Pers när han talade på IT-Forum i går.

Annons

Det var femte året som IT-Forum arrangerades på Sandbacka Park. Branschdagen är ett tillfälle för beslutsfattare och IT-folk från regionen att utbyta idéer, visa på goda exempel och knyta kontakter. Inledningstalade gjorde landshövding Barbro Holmberg och Region Gävleborgs ordförande Sven-Åke Thoresen.

Därefter var det dags för Bo-Erik Pers att tala om den svenska stålindustrins framtid.

Det finns stora utmaningar, menade han, men även möjligheter, och gemensam nämnare för de båda ytterligheterna är – Kina.

Där väntas kommande decenniers tillväxt att medföra stor efterfrågan på stål. Ett exempel är bilindustrin. I dag är biltätheten fortfarande låg i Kina men om 30 år beräknas 100 miljoner bilar per år produceras i landet.

Samtidigt har den inhemska stålproduktionen tagit fart ordentligt, med följd att produktion i andra delar av världen riskerar att slås ut. De senaste tio årens ökning i världsproduktionen kan helt härledas till Kina.

Så hur ska europeiska och svenska stålföretag ta sig an den utmaningen? Jo, genom att göra det man redan gör, enligt Bo-Erik Pers.

Valet står mellan satsningar på skalfördelar eller på nischer inom teknik, tjänster och service.

– Och där är det tur att de svenska företagen gått åt nischhållet. Uddeholm, till exempel, kan nästan ge bort stålbitarna eftersom man kan ta betalt för servicen i stället. Jag är alldeles övertygad om att det är det bästa sättet att möta den hårdnande konkurrensen.

Andra exempel där svenska företag är världsledande är Sandviks höglegerade specialstål och Ovakos kullagerstål.

Men även om den svenska stålindustrin väljer rätt spår kan skillnader i förutsättningar ändå ställa till det. Kina är en diktatur och en av många följder av det är att konkurrensen kan snedvridas gentemot den demokratiska världen.

Som exempel tog Bo-Erik Pers två järnvägsprojekt: Botniabanan mellan Kramfors och Umeå och höghastighetsjärnvägen mellan Peking och Shanghai. I Sverige tog det elva år att bli klar med 19 mil järnväg. I Kina fyra år att bli klar med 131 mil järnväg.

– Staten äger redan all mark och när de sätter igång med ett projekt är alla tillstånd redan klara.

Även på miljöområdet skiljer sig förutsättningarna åt. EU:s krav på en 80-procentig minskning av koldioxidutsläppen i Europa fram till 2050 kan göra att det ”slutar illa” för stålindustrin, enligt Bo-Erik Pers.

– På Jernkontoret jobbar vi hårt med att få politikerna att förstå effekterna av det målet. Åtgärder måste ske globalt.

Fotnot. Jernkontoret är stålindustrins branschorganisation.

Mer läsning

Annons