Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirurgi kvar i Sandviken

GÄVLE Specialistmottagningar och dagkirurgi blir kvar i Sandviken, öronsjukvården behålls i Gävle. Landstingets politiska ledning tänker skrota flera av de sparförslag som presenterades i en utredning i höstas.

Annons
När landstingsstyrelsens hälso- och sjuvårdsberedning i dag fredag träffas för ett extra sammanträde står bland annat den så kallade Dela-fördela-utredningen på dagordningen.
Utredningen har gjort en översyn av fördelningen av specialistvård mellan Gävle och Hudiksvall och det har mynnat ut i ett förslag som presenterades i november i fjol.
Flera av de sparåtgärder som föreslogs har visat sig vara "politiskt omöjliga".

En sådan var att lägga ned specialistläkarmottagningarna på närsjukhusen i Sandviken, Söderhamn och Ljusdal. Det skulle spara 15 miljoner kronor. Men politikerna säger nej.
- Vi har beslutat om en närsjukvårdssatsning i länet och i den ingår att det ska finnas specialistläkarmottagningar på närsjukhusen, säger landstingsrådet Ann-Catrin Bergman, mp, ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen.
Utredarna ville också flytta dagkirurgin från Sandviken till Gävle. Det skulle spara sju miljoner. Men även där säger politikerna stopp och belägg. Det finns inte plats för en separat dagkirurgisk verksamhet vid Gävle sjukhus, menar de.
- Dagkirurgin fungerar bra i Sandviken, tycker Ann-Catrin Bergman.

Inte heller förslaget att stänga den slutna öron-, näs- och halssjukvården i Gävle - tre miljoner kronor skulle sparas - har vunnit politikernas acceptans. Gävle får också behålla de internmedicinska vårdplatser som varit hotade. Vid Bollnäs sjukhus blir intensivvård och anestesijour kvar.
Den enda riktigt stora indragning som tycks gå ograverad igenom är de 52 miljoner kronor som ska flyttas från Gävle och Hudiksvall till Bollnäs. Pengarna ska användas för att finansiera den nya länsenheten för planerad kirurgi.
- Det är egentligen inget nytt förslag utan något som redan beslutats men inte genomförts, säger Ann-Catrine Bergman.
Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd, tycker att utredningsförslaget förändrats till det bättre.
Hon har varit mycket kritisk mot hur utredningen bedrivits och är det fortfarande.
- Det ingick inte i utredarnas uppdrag att lägga besparingar på närsjukhusen, säger hon.
I början av februari ska landstingsfullmäktige fatta det slutgiltiga beslutet.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons