Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klipp för 200 miljoner

200 miljoner. Så mycket tjänade Sandviks förre vd Staffan Englund på att sälja ett av bolagets dotterbolag, senare ta över det och sälja det en gång till.

Annons

Affären gjordes i maj 2006. Sandvik och dåvarande vd:n sålde dotterbolaget Edmeston för 8, 1 miljoner kronor. Köpare var vd:s egen dotter och inom ett år kunde Edmeston göra en utdelning på fem miljoner. Dottern överlät nu aktierna i Edmeston på sin pappa.
2008 skrev tidningen Dagens Industri om affären. Aktiemarknadsnämnden slog fast att Sandvik brutit mot god sed på aktiemarknaden och Stockholmsbörsen krävde företaget på tre miljoner kronor i böter.
Nu har Staffan Englund sålt Edmeston till ett finskt företag. Köpesumman slutade på 150 miljoner kronor. Med utdelningar från bolaget på 59 miljoner under fyra år har Staffan Englund totalt dragit in 209 miljoner på Edmeston, som Sandvik alltså fick 8, 1 miljoner för när det såldes till Englunds dotter.
Efter DI:s artiklar 2008 fick dåvarande styrelsen kritik för att försäljningen av Edmeston inte togs på en bolagsstämma så att aktiespararna fick ge sin syn på saken.
Styrelsen försvarade den kontroversiella försäljningen med att alternativet var en nedläggning som hade kostat minst 25 miljoner att genomföra.
Edmeston är specialiserat på konstruktion och tillverkning av utrustning för svavelsyra- och glasindustrin.

Mer läsning

Annons