Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal borgen ökas

Under måndagens kommunfullmäktige skulle beslut tas om ramar för borgen och förmedlade lån för kommande år. Men förvirring uppstod kring vad det är man går i borgen för. Därför krävde oppositionen ajournering för att prata ihop sig.

Annons

Inför 2013 ligger ett lagförslag som har som avsikt att stoppa så kallade räntesnurror. Mot den bakgrunden ville majoriteten öka kommunens borgensramar.

– Vi tar höjd för våra bolag genom att utöka den kommunala borgen eftersom vi inte vet om vi får ha förmedlande lån om den nya lagen träder i kraft, sa Peter Kärnström, S.

Bakgrunden är att regeringen vill komma åt skatteplanering med räntesnurror där bolagsvinster försvinner utomlands. Men lagen skulle också innebära att kommunala bolag inte längre kan låna av kommunkoncernens moderbolag till en låg ränta. Det skulle i förlängningen kunna innebära högre kostnader för invånarna när bolagen måste höja hyror och priser för att finansiera marknadsmässiga räntor när de tvingas låna på den öppna marknaden.

Oppositionen hade dock invändningar mot förslaget och yrkade på återremiss.

– Vi ska gå i borgen för totalt 1 869 miljoner kronor, eller cirka 50 000 kronor per invånare i Sandviken, det är rätt skapligt. Vad finns det för säkerhet för de här lånen? Mot den bakgrunden yrkar jag på återremiss, sa Hans Olsson, M.

Siffrorna i förslaget grundar sig på budget för 2013 som kommunfullmäktige antog i november. Men Dragan Perkovic, FP, poängterade att det var en budget som partiet reserverade sig emot, precis som övriga oppositionspartier.

– Jag förstår att Peter Kärnström måste yrka bifall i den här frågan, annars fallerar kommunens ekonomi. Men vi reserverade oss mot den budget som siffrorna grundas på. Därför tänker jag reservera mig mot det här förslaget. Vår budget skulle inte ha den här höga upplåningen.

Den reservationen ändrades dock till en ajournering efter förslag från Dragan Perkovic och Jonas Klang, M, så att oppositionen kunde prata ihop sig om frågan.

Efter ajourneringen drog dock oppositionen tillbaka sitt yrkande, men efterlyste ändå klarare information i framtiden.

– Vi drar tillbaka yrkandet, vi fick en bra pedagogisk förklaring av Peter Kärnström i pausen. Men vi önskar, för kommande beslut, att man får en bättre förklaring i handlingarna. När det handlar om så stora borgensåtaganden skulle det kännas tryggare, sa Hans Olsson.

Efter ajournering och debatt röstades förslaget igenom.

Mer läsning

Annons