Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Könberg diskuterade nedlagt projekt

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Folkpartist. Före detta sjukvårdsministern Bo Könberg, fp, fanns på tisdagen på plats i Högbo för att diskutera bland annat FINSAM, samarbetsprojektet mellan försäkringskassa och landsting.

SANDVIKENVarför fick inte FINSAM-projektet fortsätta i Sandviken?Den frågan ställer sig folkpartiets Bo Könberg.

Annons
Samarbetsprojektet mellan försäkringskassa och landsting minskade kostnaderna för sjukskrivningarna kraftigt under 1990-talet. Trots det fick projektet inte fortsatt stöd.
När Bo Könberg var sjukvårdsminister mellan 1991-1994 la han propositionen som la grunden till den finansiella samordningen, FINSAM.
Projektet gick ut på att sjukvården och försäkringskassan gemensamt arbetade för att sätta in rehabliteringsåtgärder i ett tidigt stadium. På så sätt skulle sjukfallen minska, i synnerhet de långa sjukskrivningarna.
Projektet provades i fem försöksområden i landet varav västra Gästrikland - Sandviken, Hofors, Ockelbo - var ett. Och just här blev projektet en stor framgång, hävdar Kenneth Hillborg som var försäkringskassans projektledare.
- Vi minskade sjukförsäkringskostnaderna med 104 miljoner kronor under åren 1993-1997.
Kenneth Hillborg fanns på tisdagen på plats vid Hälsoinvest i Högbo för att berätta för Bo Könberg samt en del andra folkpartikandidater om projektet.
Den förre sjukvårdsministern tycker att det är synd att FINSAM inte fortsatte att drivas i någon större utsträckning efter 1994, när socialdemokraterna återigen kommit till makten.
Försöken i de fem provområdena gav fina resultat, menar han.
- Vi blev väldigt förvånade över att socialdemokraterna la försöksverksamheten i byrålådan, säger han men vill inte spekulera i orsakerna.
Däremot pekar han på att det finns ett behov av åtgärder mot sjukskrivningarna.
- Långtidssjukskrivningarna har blivit mer än dubbelt så många på fem år. Under ett år kostar det landet 100 miljarder kronor.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons